Sunday, October 30, 2016

7 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE BOLJE VEŽBATI NAPOLJU OVE ZIME

Umesto da se zavučete u zagušljivu teretanu, obucite jaknu i istrčite napolje. Ne brinite zbog znojenja i prehlade dok vežbate u prirodi u decembru. Važno je samo da se dovoljno toplo obučete, tako da odeća upije znoj i nećete imati zdravstvenih problema.


1. Potrošićete više kalorija
Telu treba više energije da održi temperaturu, tako da ćete sagoreti više kalorija napolju, nego u zatvorenom prostoru.

2. Ojačaćete srce
Hladnoća primorava srce da radi brže kako bi prosledilo krv širom organizma. Ovo jeste problem za ljude sa srčanim tegobama. Ali, ako redovno vežbate i imate zdravo srce, trening vam pomaže da budete još zdraviji.

3. Popićete više vode
Prilikom vežbanja po hladnom vremenu, najvažnije je da unosite dovoljno vode u organizam. Telo se znoji, a znoj veoma brzo isparava na suvom i hladnom vazduhu, pa zbog toga imate utisak da gubite manje tečnosti. Nikako ne smete čekati da ožednite, pijte vodu pre, za vreme i posle vežbanja napolju.

4. Razvićete jaču toleranciju na hladnoću
U toku zime, može vam se činiti da je bolno ako izađete na zimu da vežbate. Ali ne brinite, svaki sledeći put će biti lakše. Ako vam je suviše naporno, odustanite. Važno je da uživate dok vežbate.

5. Zapamtićete koliko je važno zagrevanje i odmor posle vežbe
Zagrevanje i odmor posle vežbanja su ključni za vrhunsku formu. Telo treba da vam bude opušteno, pokretno i toplo za “ledeno” vežbanje. Vežbanje u toku zime će vas naterati da uvek mislite na ove važne stvari.

6. Imaćete više vitamina D u krvi
Zimi nema dovoljno toplote, ali zimsko sunce će delovati na vašu kožu kao da je avgust. Samo upamtite da stavite kremu za sunčanje (svaki put, čak i ako je minus napolju), ukoliko vežbate duže od 10 do 15 minuta.

7. Bićete veseliji i puni energije
Hladno vreme popravlja raspoloženje, jer u vazduhu ima manje vlažnosti. Nema one “težine” kao u vrelim letnjim mesecima. Telo se trudi da ostane toplo, a samim tim “pumpa” više endorfina, hormona sreće. Primetićete to kada stignete kući.



http://www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment