Friday, June 10, 2016

Fridrih Niče ukazuje da je igra najdublji ontološki sloj ljudskog iskustva jer se najsnažnije iskazuje intuicijom.


Ples je nastao “sa čovekom”, pratio ga u životu i radu, bio deo života i rada, razvijao se u skladu sa razvojem čoveka, kao pojedinca i u skladu sa razvojem društva. Mnogi narodi su tokom vekova razvijali i stvarali svoje plesove - igre koje su bile deo njihovog života, običaja i verovanja. Na različitim stepenima razvoja igre - plesa pokreti i običaji su se obogaćivali, menjali, stilizovali, dobijali dguracije značenje i primenu. Danas, ples može da se podeli na nekoliko velikih grupa od kojih svaka ima svoje vrste i podvrste, pravce i oblike. Razvojem je dobio i umetničku formu. Kao i svaka umetnička forma i ples ima svoju istoriju, svoja sredstva izražavanja i terminologiju. Kulturna osnova se zasniva na kulturi određenih naroda i podneblja. Ima svoj pojmovno-konceptualni sadržaj, svoje metode/učenja, vežbanja, treninge, istraživanja, svoju veoma široku literaturu, svoju estetiku i kreativnost.
Sastavni deo plesa koji deluje na najfinije strukture čoveka, na intelekt i jača optimizam jeste MUZIKA.
Ples je najprimitivnija forma i izraz prvobitnog iskonskog izražavanja. Njega je čovek stvorio iz magije, rada i borbe. To je veština-umetnost koja se odražava na život u skladu sa odgovarajućom umetničkom formom. Uključuje fizičke, mentalne i emocionalne aspekte stvaraoca i plesača. Neosporno je specifična umetnost jer je plesač u njoj izvođač, stvaralac i istovremeno instrument izvođenja, odnosno stvaranja. To je individualna aktivnost, individualni vid telesnog kretanja u vremenu i prostoru uz korišćenje odgovarajuće energije. Izražavanje bez reči. Prenošenje misli, osećanja i doživljaja sredstvima kretanja, pokretom i mimikom. Plesanje uključuje stalno istraživanje u načinu izražavanja osećanja, koncentraciju, kreativnost, korišćenje mašte i improvizacija..
Ples može da bude sredstvo za postizanje ličnog napretka, za postizanje osećanja ispunjenja, kao i za razumevanje sebe u odnosu na druge. Bitno je i osećanje socijalnog identiteta i kolektiva čime se postiže razumevanje u jednoj zajednici.
Zvanično istraživanje o plesu se bazira na plesnoj pismenosti koja uključuje lične sposobnosti ( veštine ) za izražavanje u plesuj. Stvaralaštvo individue je neprolazno. To je suma znanja i posebna umetnost intelekta, posebna uzajamna povezanost između intelektualnog života ličnosti i izražavanja njenih snaga u aktivnoj delatnosti. Stvaralaštvo je sama suština života u svetu znanja i lepote. Ukoliko posmatramo ples kao delatnost, on obuhvata četiri dimenzije:
1. ESTETSKA - koja doprinosi pitanju kritičnosti vežbanja i ocrtava završni oblik plesnog izražavanja.
2. PROIZVODNA - uključuje stečene kreativne veštine u obliku tehnika u skladu sa kretnim principima, kretanje tela u vremenu kroz prostor uz pomoć energije kreirajući ples.
3. ISTORIJSKA - koju je potrebno proučavati kako bi se vrednovao rad plesača i koreografa.
4. KRITIKA - ističe suštinu bitnosti plesa kroz nalaženje povezanosti sadržaja i forme.

Puni estetski doživljaj je u virtuoznom izvođenju tehnike plesa gde se istovremeno vaspitavaju osećanja, širi estetsko-emocionalna sfera, obogaćuje svet umetničke obrazovanosti i uplitanje svake individualnosti. Stvaralac u oblasti plesa jeste koreograf, bilo da stvoreni ples sam izvodi ili to čine drugi, odnosno grupa plesača. Koreografija je bitno sredstvo estetskog vaspitanja, takođe i razvoja stvaralačkih sposobnosti. Rad na koreografiji razvija gipkosti, osećaj lepote kretanja, povećava intenzitet treninga pripreme, razvija specifičnu izdržljivost i građenje zajedničkog stila. Svaka koreografija plesa mora imati smisaonu težinu.

Vrste plesova:

Klasični (europski) društveni plesovi:
- Valceri (Bečki valcer, Engleski valcer, Boston-vals, Country-vals, itd.)
- Grupa foxtrot-plesova (Quickstep, Slow-fox,...)
- Klasični tango
- One-step, Two-step i slični stari plesovi
- Blues
- itd.

Boogie- (ili swing-) plesovi:
- Lindy-hop
- Stomp (ili Stump)
- Jitterbug
- Boogie-woogie
- Swing-step
- Shag
- West-Coast swing
- East-Coast swing
- Jive
- Rock’n’Roll (u raznim varijantama, od “salonskog” do akrobatskog)
- Hustle
- Disco fox
- itd. 

Latino-američki plesovi:
- Bolero (i kao njen derivat, sportska rumba)
- Cha-cha-cha
- Mambo
- Salsa
- Cuban rumba
- Merengue
- Bachata
- Pachanga
- Cumbia
- Samba
- itd.

Tradicionalni plesovi:
- Paso doble
- Argentinski tango
- Polka (kao društveni ples)
- Western Polka (ili Country-Polka)
- Meksički valcer
- itd.

Pomodni plesovi:
- Charleston
- Shimi
- Twist
- Boogaloo
- Calypso
- Bossa-nova
- Lambada
- Reggaeton
- itd.

Street Dance:
- Locking
- Popping
- Breakdance
- Hip Hop
- Mtv Jazz
- House
- Krump

No comments:

Post a Comment