Wednesday, June 29, 2016

Olimpijada i Olimpijske igre



Pre nego sto počnemo sa serijalom o Olimpijskim igrama, trebalo bi da razrešimo neke osnovne stvari koje na žalost,dok traju olimpijske igre, srećemo svakodnevno kako na vestima, dok čitamo novine, slušamo radio... Dakle, počinjemo od samog početka. U narednom tekstu ćemo objasniti jednu veliku razliku izmedju Olimpijade i Olimpijskih igara, kao i samo značenje olimpijskih krugova na zastavi Olimpijskih igara


.Olimpijada je četvorogodišnji period između dveju Olimpijskih igara. Olimpijadu su antički Grci računali kao kalendarsku epohu od 4 godine, koju su koristili za merenje vremena. A kraj jednih igara označavao je početak nove Olimpijade koji je trajao do početka narednih igara.


Pravi izvori o nastanku antičkih olimpijskih igara su izgubljeni vekovima, ali postoje mnoge legende i predanja o njihovom nastanku. Jedna legenda govori da je igre ustanovio sam Zevs kao proslavu svoje pobede, u bici za vlast nad ocem Hronom. Druga kaže da je Herakle pobedio u jednoj trci u Olimpiji, pa je odlučio da se na tu uspomenu svake 4 godine održavaju takve trke.
Osim igara u Olimpiji održavale su se i druge konkurentske, slične igre. To su bile Panateneje, Pitijske, Nemejske i Istmijske igre, ali su Olimpijske igre, spletom političkih okolnosti, nadvladale. Sve te priče u vezi sa antičkim igrama dovode se u vezu sa starogrčkim pojmom olimpijskog primirja, kada su, prema legendama, grčki polisi prekidale međusobna neprijateljstva za vreme trajanja igara.




Pet raznobojnih olimpijskih krugova , na zastavi Olimpijskih igara simbolišu pet kontinenata. Skoro sve zemlje na svetu šalju svoje predstavnike na Olimpijske igre.
Međunarodni komitet olimpijskih igara prihvatio je kao simbol pet raznobojnih krugova, da bi pokazao kako su one jedno sveopšte takmičenje, sa koga se ne može isključiti niko, bez obzira na boju kože i poreklo. Plavi krug predstavlja Evropu, crni Afriku, žuti Aziju, crveni obe Amerike, a zeleni Australiju. Tih pet delova sveta obasjava jedno Sunce, pa zato njegovi zraci, uz pomoć lupe, svake četvrte godine pale u drevnoj Olimpiji olimpijsku vatru, koja se prenese u mesto takmičenja i tamo gori na stadionu za vreme igara.





Dakle da rezimiramo, Olimpijada je vreme od četiri godine između samih Olimpijskih igara koje bi u prevodu sa Grčkog značile međunarodne utakmice u svim glavnim granama sporta, dok boje krugova na zastavi Olimpijskih igara predstavljaju svaki kontinet.

http://fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment