Wednesday, July 27, 2016

Crossfit - specijalnost ni u čemu, izvrsnost u svemu


Poslednjih nekoliko godina među ljubiteljima fitnesa i bodibildinga u Srbiji, sve je više pobornika krosfita – treninga koji obuhvata sve segmente od izdržljivosti, apsolutne i relativne snage, a namenjen je svima, od rekreativaca do profesionalnih sportista.

Krosfit predstavlja kombinaciju treninga snage i izdržljivosti koji je mešavina dizanja tegova, gimnastike i kardio aktivnosti poput trčanja ili preskakanja konopca u kratkim intenzivnim kombinacijama koje se menjaju svakodnevno. Treba napomenuti da krosfit nije specijalizovan fitnes program, već predstavlja pokušaj da se jednim treningom ostvare najznačajniji ciljevi sa aspekta fizičke aktivnosti (aerobni optimum i kondicija, izdržljivost, snaga, agilnost, eksplozivnost, brzina, koordinacija, balans i preciznost).



Ovaj program je krajem osamdesetih godina 20. veka osmislio nekadašnji američki gimnastičar Greg Glasman, da bi već početkom devedesetih godina poslužio kao dopuna kondicionim treninzima regularne američke vojske, pa je zbog svojih benefita zauzeo mesto i u obuci elitnih specijalnih jedinica. Jako je zahtevan i naporan, visokog intenziteta, zbog čega ne čude neverovatni rezultati koji se postižu za relativno kratak vremenski period. Mnogi ga nazivaju i ,,spartanskim treningom”, jer za razliku od klasičnog treninga u teretani ne uključuje standardne rekvizite i mašine za vežbanje, već se koriste alternativni rekviziti kao što su vreće sa peskom, traktorske gume, lanci i slično, što ovom vežbačkom programu daje poseban šarm.

ČETVOROSTRUKI PRVAK SVETA

Rič Froning, 28-godišnji Amerikanac je najuspešniji krosfit takmičar na svetu. Froning od 2010. godine dominira na svim takmičenjima, a osvojivši četvrtu titulu zaredom postao je jedini muški takmičar koji je uspeo da više puta osvoji prvo mesto u istoriji krosfit takmičenja (2011, 2012, 2013 i 2014). Takmičeći se u ovoj disciplini, Froning je uspeo da zaradi i značajnu sumu novca, postavši tako prvi krosfit profesionalac sa zarađenih preko million dolara baveći se isključivo ovim sportom. Neposredno pre osvajanja poslednje titule, Froning je potpisao doživotni ugovor sa kompanijom Reebok, koja je ujedno I glavni sponsor najvećih svetskih krosfit takmičenja.

Krosfit je kružni trening koji se sastoji od tri do dvadeset stanica (radnih mesta), a sam trening zavisi isključivo od kreacije trenera i raznovrsnosti rekvizita koje vežbači imaju na raspolaganju. Za razliku od treninga u teretani koji su uglavnom skoncentrisani na jednu ili dve grupe mišića za jedan trening, krosfit trening uključuje više vrsta mišića, zbog čega osim što povećava mišićnu masu, ovaj sport povećava snagu, kondiciju, čini vas bržim i eksplozivnijim.
Iako najčešće podrazumevaju upotrebu različitih rekvizita , postoje i krosfit treninzi koji se mogu raditi i sa sopstvenom težinom tela (bodyweight treninzi), zbog čega se ovakav vid treninga može obavljati na bilo kom mestu: parku, dvorištu, pa čak i u dnevnoj sobi.
Bez obzira na činjenicu da je ova fizička aktivnost pogodna za izvođenje na raznim mestima, krosfit je ,,idealan” za povrede kod neiskusnih vežbača, pogotovo kada su u trening uključeni tegovi, te se zato preporučujenadzor iskusnijeg vežbača ili trenera, pogotovo kada su u pitanju početnici.
Jedan od značajnih aspekata krosfit treninga, posebno pogodan za treninge sa sopstvenom težinom tela, jeste takozvani tabata metod. Ovaj metod je osmislio japanski profesor Izumi Tabata, koji je prateći rad japanskih olimijaca došao na ideju kako da za što kraće vreme poboljša njihove fizičke sposobnosti, pe svega izdržljivost i eksplozivnost. Ovo je protokol koji uparuje aerobne i anaerobne aktivnosti istovremeno, kombinujući kratke serije do otkaza, uz veoma, veoma kratke odmore između njih. Mada je prvenstveno nastao u Japanu, ovaj metod su vrlo brzo isprobali i usvojili najuspešniji sportisti sveta, s obzirom na veliki uspeh japanskih olipmijaca.
Koliko je ovaj sport popularan, govore i mnogobrojna takmičenja koja se organizuju širom sveta, kao i inicijativa da krosfit u što skorije vreme postane i olimpijska disciplina.
Ovaj vid treniranja je od 2007. godine zastupljen i u Srbiji. Pored Beograda u kome se nalazi većina krosfut klubova, ova disciplina je popularna je i u Novom Sadu, Nišu, Rumi i Kragujevcu u kojima takođe postoje krosfit klubovi, a u još nekoliko gradova vlada veliko intereseovanje za ovakvom vrstom treninga, te se ubrzočekuje osnivanje klubova u Kruševcu, Kraljevu i Čačku.

PAKLENI KROSFIT TRENING

Ciklus od 7 rundi od 7 vežbi koje morate završiti za što kaće vreme. Jedna runda sadrži:

-7 sklekova u stojećem stavu

– 7 thrustera od 61 kg

– 7 podizanja kolena do laktova

P– 7 mrtvih dizanja sa 111 kg

– 7 legionara

– 7 zamaha ketlbelom

– 7 zgibova




No comments:

Post a Comment