Monday, July 11, 2016

Vreme treniranja - Za i Protiv





Konačno ste otkrili najbolji kardio program za vas. On vas troši (ali ne previše), uklapa se u vaš prebukiran način života i, što je najbolje, pomaže vam da održite vitku, lepo oblikovanu figuru. Ali, ostaje još jedno pitanje koje, kada se razjasni, može vaš trening da prenese na sledeći nivo. To je onaj večiti problem koji je izrodio mnoštvo kontradiktornih odgovora od strane i ličnih trenera i fitnes stručnjaka: Kada je najbolje da se radi kardio? Zato vam ovde dajemo razloge za i protiv jutarnjih, popodnevnih i večernjih kardio treninga.





6:30h Odmah ujutro

Hajde, šta vam je teško da ustanete 45 minuta ranije i odradite kardio trening? Završićete trening pre nego što se uopšte potpuno razbudite i shvatite šta zapravo radite. Mnogi ljudi se kunu da se masti najbolje troše i da se dan najbolje započinje kada čovek odmah ujutro odradi kardio trening – čak i pre doručka.
ZA
Kada radimo kardio na prazan stomak, možemo i da sagorimo više masti. Organizam kod fizičke aktivnosti prirodno troši ugljene hidrate, ali kada vežbamo na prazan stomak, telo će da troši više masti kao gorivo u nastojanju da sačuva zalihe ugljenih hidrata. Ali, sačekajte, ima još: tokom noći organizam troši masti kako bi sačuvao glikogen za moždanu funkciju. Studije pokazuju da ovo možete da iskoristite ako odradite kardio čim ustanete i pre nego što doručkujete, jer se time povećava potrošnja masti od strane aktiviranih mišića.
PROTIV
Ako je ovo zaista toliko jednostavno, zašto onda svi ne rade kardio na ovaj način? Naime, studije pokazuju da količina dodatnih potrošenih masti nije preterano velika. Štaviše, ne postoji značajan porast ukupne potrošnje kalorija u odnosu na to da li vežbate na prazan stomak ili posle obroka. Pored toga, postoji rizik da će organizam početi da troši protein u mišićima kao gorivo, što je kontraproduktivno da bi metabolizam bio ubrzan.
ZAKLJUČAK
Kontrola telesne težine svodi se na ukupnu potrošnju kalorija, a za vreme kardio treninga organizam troši kao gorivo i ugljene hidrate i masti. Drugim rečima, dok je kardio trening odmah nakon buđenja delotvoran, i kardio trening kasnije u toku dana daje skoro identične rezultate. Uostalom, zašto da rizikujete da izgubite mišiće, kada sve što treba da uradite jeste da jedete manje pre treninga? Najbolje bi bilo da uzmete suplemente na bazi amino kiselina bez dodatih ugljenih hidrata. U jednoj studiji dokazano je da kada čovek unese amino kiseline pre kardio treninga, njegov organizam više troši masti kao gorivo. Tako ćete biti u stanju i da napornije trenirate i potrošite više i kalorija i masti ukupno.

13:00h Kada ne trenirate u teretani

Najefikasnije bi bilo da kardio trening i trening sa težinama radite različitim danima. Ako želite da odradite dobar kardio, a da ne oduzmete ništa od treninga sa težinama (ili obrnuto), jedini logični način jeste da razdvojite ta dva treninga.
ZA
Količina stresa kojem telo izlažemo kada radimo veliki broj fizičkih aktivnosti može negativno da utiče na potrošnju masti i rad metabolizma. Treninzi visokog intenziteta i dugog trajanja mogu da dovedu do stanja u kojem mišić počinje da razlaže protein kako bi dobio energiju. To je upravo razlog zašto treba da odvojimo kardio trening od treninga sa težinama.
PROTIV
Ovo je dobra opcija za sve vas koji želite da zadržite ili povećate mišićnu masu i smanjite telesnu mast, ali ćete možda morati da trenirate svaki dan. Problem se javlja ako nemate dovoljno vremena, ako ste poslovno izuzetno zauzeti ili ako imate velike obaveze kod kuće ili u školi. Takođe, svakodnevni treninzi mogu negativno da utiču na sposobnost tela da se oporavi nakon treniga i na sam imunološki sistem.
ZAKLJUČAK
Prema velikom broju istraživanja, odvojeni kardio treninzi i treninzi sa težinama predstavljaju najbolji pristup treniranju. Ove studije, takođe, pokazuju da se ukupna potrošnja kalorija povećava kada svaki od ova dva treninga radimo posebno. Veći broj dana kada treniramo jednak je većem broju potrošenih kalorija i manjoj količini telesne masti. Samo vodite računa da odvojite barem jedan ceo dan nedeljno kada nećete raditi nikakav trening.

19:00h Pre ili posle teretane?

Verovatno ne volite da ustajete ranije osim ako to nije sasvim neophodno ili osim ako nemate decu. Naime, uvek postoji opcija da kardio trening odradite nakon vežbanja u teretani. Da li je to dobra ili loša ideja? To, već, zavisi od toga koliko dugo i koliko intenzivno radite kardio. Naravno, to zavisi i od ciljeva koje želite da ostvarite. Hajde da vidimo i kako.
PRE
Ako želite da povećate izdržljivost, onda je poželjno da odradite kardio pre bilo koje druge vrste treninga. Time ulažete svu svoju energiju i napor u kardio trening kako biste postigli optimalne rezultate. Možda želite da uradite kardio pre treninga u teretani kako biste se zagrejali. Ako je kardio trening lagan, može da vam posluži da zagrejete mišiće, što vam dalje daje motivaciju da odradite dobar trening sa tegovima. 
POSLE
S druge strane, ako je vaš cilj da oblikujete telo, onda bi trebalo da sačuvate kardio za kraj treninga. Intenzivni kardio trening oduzima čoveku snagu da odradi efikasan trening u teretani. Dok radimo kardio, naš organizam troši i masti i ugljene hidrate, a ti ugljeni hidrati neće nam biti dostupni za trening sa tegovima ako prvo radimo kardio. To predstavlja problem jer su ugljeni hidrati glavni izvor energije za trening u teretani. Čovek takođe troši više masti kada poveća glatku mišićnu masu, koja "jede" kalorije tokom celog dana. Prema tome, ako želite da izgradite mišićnu masu, trening sa težinama bi trebalo da vam predstavlja prioritet.
ZAKLJUČAK
Stavite kardio na prvo mesto ako želite da povećate izdržljivost. S druge strane, potrošićete više masti i veći ukupan broj kalorija ako kardio odradite nakon treninga sa težinama. Isto tako, ako nakon kardia odradite trening kružnog tipa sa velikim brojem ponavljanja i malim težinama, potrošićete više kalorija i iz ugljenih hidrata i iz masti. 




No comments:

Post a Comment