Friday, July 29, 2016

Najčudniji olimpijski sportovi


Prve moderne olimpijske igre održane su 1896. godine. Njihov utemeljitelj, Francuz Pierre de Coubertin, nadahnut antičkim Grcima, pozvao je "mladost sveta" da se okupi u Atini. Od tog vremena, kroz njih su prošle mnoge sportske discipline od kojih se većina zadržala i do današnjih dana. No, neke su bile dovoljno besmislene da se od njih nakon nekog vremena ipak odustalo. Predstavljamo vam popis od 10 upravo takvih disciplina.

1. Plivanje s preponama
1900. godine Olimpijske igre bile su na samim počecima razvoja. Te godine, igre su se održavale u Parizu i bile su potpuno marginalan događaj. Tu se dobro uklopilo i plivanje s preponama, disciplina u kojoj su na plivačkoj stazi bile postavljene prepreke u obliku stupova i brodova. Uz sve prepreke, takmičari su se morali boriti i sa snažnim strujama reke Sene, u kojoj se ovo takmičenje održavalo.




2. Mahanje čunjevima
Ovaj sport koji pomalo podseća na ritmičku gimnastiku s čunjevima za kuglanje kao rekvizitima, na Olimpijskim igrama predstavljen je 1904. godine, a ponovo se pojavio tek 1932. Za razliku od žongliranja, čunjevi u "mahanju" nikad nisu smeli "napustiti" dlanove, a najveći broj bodova dobijao se za koreografiju.




3. Hokej na rošulama
1992. godine hokej na rošulama bio je predstavljen sport na Olimpijskim igrama u Barseloni. Može se igrati na svim podlogama koje su pogodne za rošule, a igra se sa pakom ili lopticom.




4. "La Canne" ili "Štapovanje"
Ova francuska borbena veština slična je mačevanju, no umesto mača, takmičari koriste štap. Iako se na Olimpijskim igrama pojavila 1924. godine, Maurice Sarry utemeljio ju je kao sportsko takmičenje tek 70-ih godina.




5. Dvoboj pištoljima
Iako zvuči pomalo zastrašujuće, u ovom sportu, koji je bio dio Olimpijskih igara od 1906. do 1912. godine, ipak nisu učestvovala dva živa čoveka. Učesnici takmičenja iz pištolja pucali bi u lutku, obučenu u odelo, koja je na grudima imala metu.




6. Gađanje živih golubova
Ova je "krvava" disciplina održana samo jednom, na Olimpijskim igrama u Parizu 1900. Ubijeno je gotovo 300 ptica koje su ono što je trebao biti sportski događaj, ubrzo pretvorile u morbidno mesta zločina.




7. Penjanje uz konopac
Aktivnost koju smo vežbali na časovima fizičkog vaspitanja dospela je i na Olimpijske igre. Takmičari su pokušavali da što brže stignu do vrha kanapa. Prvi put se ovaj sport pojavio na OI održanim 1896. godine i trajao je čak do 1932. godine.




8. Potezanje kanapa
U periodu od 1900. do 1920. godine potezanje kanapa bio je službeni sport na Olimpijskim igrama. Prvi osvajač zlatne olimpijske medalje u potezanju kanapa je reprezentacija Švedske na olimpijskim igrama u Parizu 1900. godine, dok je posljednji reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva na olimpijskim igrama u Antwerpenu 1920. godine. U modernoj verziji sporta, kanap povlače dva tima od osam ljudi, a pobeđuje onaj koji uspe drugu grupu povući 1,8 metara napred.




9. Dvanaestočasovna vožnja biciklom
U ovoj dosta maratonskoj vožnji, sedmero hrabrih biciklista na Olimpijskim igrama 1896. vozilo se od pet ujutru do pet popodne. Četvorica njih odustala su još pre podneva, a pobednik, Austrijanac Adolf Schmal, prešao je neverovatnih 290 kilometara. Samo on i još jedan takmičar završili su ovu napornu trku.




10. Kabaddi
Kabaddi predstavlja kombinaciju rvanja i timskog sporta ne samo da je najpoznatija igra u Bangladešu, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja sveta, već je od 1972. to i službena nacionalna igra ove azijske države. U sportu koji je na Olimpijskim igrama bio predstavljen 1936.godine , napadač pokušava dodirnuti protivnika i pobeći na svoju polovinu, dok je posao odbrane da ga spreče u dodirivanju ili ga sruše u pokušaju bega nazad.




No comments:

Post a Comment