Wednesday, July 27, 2016

MIT O BROJU OBROKA U TOKU DANA


Sada smo već svi toliko puta čuli ili pročitali da treba jesti 5-7 obroka dnevno ili drugim riječima, treba jesti svaka 2-3h. Glavni argument je naravno da treba unositi proteine svaka 2-3h kako ne bi došlo do katabolizma mišića, kako bi mišići mogli rasli.
Međutim evolucija čoveka priča drugu priču. Da je ovo istina, ljudi bi odavno nestali, jer uglavnom su tokom razvoja naši preci jeli jedan ili dva obroka dnevno.


LJUDSKI ORGANIZAM JE SAVRŠEN STROJ I JAKO DOBRO FUNKCIONIRA UKOLIKO POŠTUJEMO NJEGOVE ZAKONE!
To ne znači da vi trebate da spavate u spavate u pećini, bežite od predatora, skupljate hranu po šumi i jedete jednom dnevno ali shvatite da ljudski organizam ima svoj ritam (brzinu metabolizma, hormonalni balans, enzime i sl.) u kojem funkcioniše.



ZAŠTO NE JESTI SVAKIH 2-3 SATA?
• crpite vašu gušteraču koja mora izlučivati insulin svaka 2-3h i time rizikujete lošu insulinsku osjetljivost (kao rezultat je skladištenje glukoze tamo gde ne želite – u masti) a ukoliko to radite godinama, rizikujete dijabetes.
• Insulin u krvi inhibira lipolizu koja je zadužena za potrošnju masti. Drugim rečima svaki put kada gušterača izluči insulin, 2-3h je blokiran rad lipolize i vi ne trošite energiju iz masti. (ako jedete svaka 2-3h, uopće ne koristite energiju iz masti tokom dana i stvarate zavisnost od šećera kao izvor goriva)
• industrija suplemenata trlja ruke jer ako jedete 6-7 obroka dnevno, velika je verovatnoća da će te posegnuti za nekim suplementima kako bi zamenili jedan ili nekoliko obroka što naravno ide njima u korist i odatle cela potreba za marketingom od 6-7 obroka dnevno. Ne kažem da suplementi nemaju svoju funkciju u treningu ali popiti neki prašak nije jednako kao i pojesti kvalitetan obrok. Ljudi sa razlogom imaju zube, jezik, papile jezika i pljuvačne zlezde! Varenje počine u ustima a pijenjem „tekućeg obroka“ preskačete upravo taj važan dio probavnog procesa gde se hrana meša sa pljuvačkom te ide na dalje varenje u želudac.
• Svaka probava hrane aktivira parasimpatikus (autonimni nervni sistem) koji pak aktivira sve organe i funkcije vezane uz taj sistem , utiče na štednju energije, pojačava rad creva, želudca i drugih organa, deluje umirujuće opuštajući i oporavljajući organizam. Sad se vi pitate pa što je loše u tome da štedimo energiju i opuštamo se?
Problem je u tome što je drugi deo autonomnog nervnog sistema (simpatikus) na taj način jako inhibiran tokom dana što dovodi organizam u neravnotežu. Parasimpatikus i simpatikus se pri svom delovanju suprotstavljaju jedan drugome, tako usklađuju rad unutrašnjih organa i održavaju ravnotežu vegetativnih funkcija. Ako je jedan od njih previše aktiviran, organizam neće biti u ravnoteži tj. neće moći održavati svoju homeostazu.



KAKO ONDA JESTI?
• doručak, ručak, večera + jedan međuobrok ukoliko je nužno
• frekvencija obroka neka bude svakih 4+ sata kako bi izvukli maksimum iz lipolize (npr. 7-8h doručak, 12-13h ručak, međuobrok 16-17h i 20-21h večera ) – pogotovo važno za sve koji žele otopiti masti!
• doručak – dopuštena konzumacija svih makronutrijenata (ne preterati sa UH i koristiti UH niskog glikemijskog indexa)
• Ručak i večera – kombinovati proteine, zdrave masti i povrće (menja se u dane kada imate treninge jer se poveća unos UH, pogotovo kod osoba koje žele dobiti na težini)
• Osobe koje žele dobiti na težini svakih 3-4 dana (zavisno od metabolizma) trbali bi raditi punjenje sa UH ali to ne znači otrčati u prvi fast food i poslastičarnicu nego pojesti kvalitetne UH kao što su celo zrno žitarice, riža, proso, batat, banane i ostali koji imaju nizak i srednji glikemijski indeks.




No comments:

Post a Comment