Thursday, May 26, 2016

Chia semenke - Slobodno možemo reći da se ova biljka svrstava među najzdravije namirnice na planeti.

Sigurni smo da ste, informišući se o zdravom životu i izbalansiranoj ishrani već čuli za Chia semenke. Chia semenke predstavljaju dobro čuvanu tajnu drevnih civilizacija Asteka i Maja. Dobile su naziv po majanskoj reči koja označava snagu, a spomenuti narodi koristili su ih kao stub ishrane, jer su od njih pravili brašno i ulje, pile su se pomešane sa vodom, a korišćene su i u medicinske svrhe. Nakon što su Španci osvojili Južnu Ameriku u 16. veku, kao deo suzbijanja tradicija lokalnog stanovništva zabranili su uzgajanje chia semenki, zbog toga što su tokom religijskih obreda one bogovima nuđene kao dar. Ponovo su postale aktuelne krajem 20. veka, kada je grupa naučnika, nutricionista i poljoprivrednika počela da sarađuje na njihovoj komercijalnoj proizvodnji u Argentini. Danas su chia semenke nezaobilazne u svetu zdrave ishrane, nege i lepote.





Ove semenke imaju tri puta više gvožđa od spanaća, pet puta više kalcijuma od mleka, sedam puta više vitamina C od pomorandže, osam puta više omega-3 masnih kiselina od lososa i 15 puta više magnezijuma od brokolija. Uz to, imaju izuzetno malo kalorija. Bogate su vlaknima, a nakon konzumiranja, nabubre u stomaku i tada upijaju toksine umirujući digestivni trakt. Chia semenke konzumiraju i sportisti zbog toga što predstavljaju prirodan izvor energije. Mogu da ih jedu i osobe koje su alergične na gluten, dok vegetarijancima i veganima služe kao odličan izvor proteina.
Chia semenke mogu vam pružiti dvostruku pomoć u postizanju blistavog tena, ne samo iznutra, konzumiranjem semenki, već i spolja, korišćenjem proizvoda koji ih sadrže. Njihova kompozicija ima zadivljujuća svojstva koja pozitivno utiču na različite probleme sa kožom. Kombinacija elemenata koje poseduju ove minijaturne semenke doprinosi uspostavljanju hormonskog balansa, ne dozvoljavajući da se stres negativno odrazi na koži lica. Pored toga, one su i jak antioksidans, što znači da štite epiderm od štetnih spoljašnjih uticaja poput zagađenja.
Postoji bezbroj načina da čia semenke uvrstite u svoju ishranu. Iako su neutralnog ukusa, one daju šmek jelima i značajno doprinose njihovoj hranljivoj vrednosti. Možete ih posuti po salati koju inače konzumirate ili ih koristiti kao zamenu za jaja i puter. Jedna supena kašika samlevenih čia semenki pomešana sa tri supene kašike vode, formira gelastu strukturu koja ima ekvivalent jednog jajeta. Ista gelasta smesa može se koristiti kao zamena za polovinu putera koji je predviđen za neki recept.
Prema naučnim analizama, 28 grama ovih semena sadrži 138 kalorija, 8 grama masti, 12 grama ugljenih hidrata, 10 grama vlakana i 5 grama proteina. To znači da jedna puna kašika dnevno obezbeđuje 18 odsto dnevnih potreba kalcijuma, 27 odsto fosfora, 30 odsto mangana i nešto manju količinu kalijuma, cinka i bakra.
Pošto je čia seme potpuno neutralnog ukusa, ono neće imati uticaja na drugu hranu koju konzumirate istovremeno, pa ga možete koristiti kao dodatak svim jelima. Najčešće se preporučuje kombinovanje sa salatama, semenke chia su pogodne i uz dvopek, kao dodatak tokom pripreme hleba, kolača i peciva, a samlevene ih možete dodati u jogurt i kefir. Idealno se kombinuju uz orašaste plodove, kukuruz, badem i proso.
Možete ih koristiti kao u sva tri obroka. Recimo, za doručak uzmite šolju kefira i dodajte kašiku čija semenki uz ovsene mekinje, pahuljice ili musli. Osim toga, veoma se lako mogu kombinovati i upotrebiti kad je ručak u pitanju. Možete ih dodati u salatu, čime ćete povećati unos proteina i vlakana i ceo obrok učiniti lako probavljivim.
Takođe, čija semena možete da ubacite u supu, ćufte od mesa ili u smesu za pohovanje mesa, jer su idealna zamena za prezlu. Za kraj dana možete da pomešate jogurt i chia semenke, a u smesu da izrendate jednu svežu jabukui dodate malo kandiranog voća.
Za razliku od semena lana, chia semenke ne moraju da se samelju da bi mogle da se konzumiraju i da bi njihova nutritivna vrednost bila potpuno izražena. One su lako probavljive, vrlo prijatnog ukusa i mogu da se konzumiraju u dnevnoj dozi od 20 grama.
Nije preporučljivo da ih pržite, kako termičkom obradom ne bi izgubile vredne i hranljive materije. Čak i kad ih dodajete jelima koja pripremate, savetuje se da to učinite pred sam kraj kako bi što manje bile izložene visokoj temperaturi i time zadržale svežinu.
Pošto veoma lako upijaju vodu, mogu da se konzumiraju svako jutro tako što ih prethodno ostavite da odstoje desetak minuta u čaši vode.Za to vreme one nabubre i praktično dobijete želatinastu masu koju možete jesti kašičicom.
Nutricionisti preporučuju da osobe ispod 50 godina starosti unose 38 grama dnevno za muškarce i 25 grama za žene, dok osobe preko 50 godina starosti konzumiraju po principu 30 grama dnevno za muškarce, odnosno 21 gram za žene.
Iako se preporučuju osobama koje pate od određenih zdravstvenih problema, čia semena su najbolji izbor mnogih sportista. Naime, zbog visokog nivoa proteina kojeg sadrže zajedno sa mineralima, često se nalaze na meniju onih osoba koje se bave sportom, pošto pospešuju oporavak, izgradnju i regeneraciju mišića.
Zanimljivo je da ove sitne semenke sadrže triptofan, protein koji osim što daje osećaj sitosti, razgradnjom u organizmu pomaže kada je u pitanju kvalitetan san, pa se preporučuju osobama koje pate od nesanice.
Slobodno možemo reći da se ova biljka svrstava među najzdravije namirnice na planeti. Karakteristična je po tome što je prepuna hranljivim materijama koje umnogome pomažu vašem telu i mozgu da pravilno i bolje funkcionišu. 

Evo liste prednosti korišćenja chia semena koja je naučno dokazana:

- Obezbeđuju veliku količinu hranljivih materija, dok sadrže veoma malo kalorija,
- Bogate su antioksidansima,
- Sadrže nizak nivo ugljenih hidrata, a visok nivo visokokvalitetnih proteina i vlakana,
- Pomažu gubitak telesne težine,
- Obiluju omega-3 masnim kiselinama,
- Poboljšavaju krvnu sliku i smanjuju rizik od srčanih oboljenja,
- Visok sadržaj kalcijuma, magnezijuma i fosfora poboljšava zdravlje kostiju, a važno je reći da se chia semenke posebno preporučuju osobama koje ne jedu mlečne proizvode,
- Dovode do značajnih zdravstvenih poboljšanja kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2,
- Preporučuju se sportistima i rekreativcima, jer pomažu postizanje boljih rezultata i performansi,
- Veoma lako se uklapaju uz svako jelo i odgovaraju vašem načinu ishrane, a ne izazivaju alergijske reakcije na koži.
Chia semenke smanjuju otpornost na insulin i poboljšavaju nivo šećera u krvi, te su sjajan izbor u borbi protiv dijabetesa tipa 2 koji se često javlja. Zanimljivo je da, u poređenju sa tradicionalnim hlebom, onaj koji je napravljen od čia semenki pogoduje smanjenju šećera u krvi i kao takav se savetuje za svakodnevnu upotrebu osobama obolelim od dijabetesa.
Poznato je da današnji način života izlaže svakoga od nas stresu koji ima ozbiljne posledice po naš organizam, a najčešće po probavni sistem. Kod problema sa neredovnom stolicom i sa tzv. lenjim crevima, chia semenke obezbeđuju distribuciju potrebnih vlakana koje se apsorbuju u debelom crevu i omogućuju povratak pravilnog rada probavnog sistema i redovno pražnjenje. Osim toga, ishrana bazirana na vlaknima kojima obiluje ovo semenje pomaže i kod smanjivanja nadimanja i upalnih procesa debelog creva.
Chia seme sadrži niz korisnih biljnih jedinjenja. Najzastupljenija je hlorogena kiselina, koja predstavlja prirodni i snažan antioksidans koji smanjuje krvni pritisak. Pored nje, nalazi se kofeinska kiselina, koje ima u izobilju a koja je idealni saveznik u borbi protiv upalnih procesa u organizmu.
Naučnici su takođe utvrdili da chia semenke sadrže kvercetin i kempferol, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, a pokazali su se korisnim i u prevenciji malignih oboljenja i drugih hroničnih bolesti. Posebno se savetuje da ih koriste deca koja imaju problema sa demineralizacijom kostiju, koja vodi ka pojavi rahitisa, a kod odraslih osoba ka osteomalaciji.


No comments:

Post a Comment