Sunday, May 22, 2016

Kako se rešiti celulita?





Koliko ćete imati celulita zavisi od toga koliko masti i tečnosti sadrži lipidni sloj, kao i koliko čvrsta kolagenska vlakna i kožu imate

Celulit nije posledica nakupljenih toksina, već masti deponovanih u lipidnom sloju. Kada se gojimo ili kada vlakna kolagena koja drže lipidne strukture počnu da se učvršćuju, masti se zgušnjavaju naviše i stvaraju prepoznatljive jamice na koži. A, kako masti sadrži mnogo ćelija koje privlače vodu, tečnost se uvlači u lipidni sloj i tako nastaje još više jamica. Dakle, koliko ćete imati celulita zavisi od toga koliko masti i tečnosti sadrži lipidni sloj, kao i koliko čvrsta kolagenska vlakna i kožu imate. To zavisi od godina i genetike, ali i od količine slobodnih radikala u organizmu, koju možete da povećate lošom ishranom.

Zbog toga je važno da se pridržavate četiri pravila.


Sprečite zadržavanje tečnosti:


Ovo, najvažnije pravilo, podrazumeva izbacivanje viška tečnosti iz masnih ćelija. Na taj način drastično se smanjuje zadržavanje vode u lipidnom sloju. Iz ishrane izbacite so, pijte mnogo vode, jedite prirodne diuretike kao što su celer, špargla, brusnice, mirođija.


Sagorite masti:


I mršave žene imaju celulit, ali one koje se ugoje imaju ga još više. Da biste ubrzali sagorevanje masti, povećajte unos linolne kiseline koja podstiče njeno sagorevanje. Istraživanje obavljeno u SAD pokazalo je da je grupa žena koje su pile biljne anticelulit pilule, a uz to i 800 mg linolne kiseline, gubile znatno više masti sa butina i celulit od onih koje su pile samo biljne pilule. Da biste se što pre oslobodili celulita pridržavajte se ovog plana ishrane koji podrazumeva da dnevno unesete 1.400 kalorija, ali istovremeno nedeljno gubite kilogram masti.


Hidrirajte kožu:


Celulit izgleda još gore na dehidriranoj koži. Zdrave masnoće hidriraju kožu, jer podstiču tečnost da se zadrži u ćelijama kože a ne u masnim. Jedite koštunjavo voće, semenke, masline i sve masne ribe, a pre svega losos.


Smanjite nivo estrogena:


"Žene u Peruu nemaju celulit jer je njihova ishrana bogata prirodnim fotoestrogenima, koji uravnotežuju nivoe estrogena u organizmu", objašnjava dr Lajonel Bisun, njujorški stručnjak za celulit. Estrogen utiče na stvaranje celulita tako što podstiče stvaranje masnih ćelija i zadržavanje tečnosti. Jedna od najvažnijih namirnica u borbi protiv celulita je seme lana. Lan sadrži fitoestrogene koji normalizuju previsok nivo estrogena. Pospite njime musli ili ovsenu kašu. Takođe, malu količinu fitoestrogena imaju i brokoli, kelj, kupus i prokelj.



Ukoliko se budete pridržavali ovih pravila, imaćete manje celulita. Prvi rezultati biće vidljivi već za dve nedelje, a posle šeste uočićete dugotrajne efekte. Ne samo da će vam koža biti lepša, već ćete imati i više energije. Mešajte i kombinujte različite sastojke. Svakodnevno pijte dva litra vode ili biljnog čaja, a ukoliko patite od zadržavanja tečnosti, dnevno pijte šolju-dve čaja od maslačka.

http://fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment