Friday, May 13, 2016

Vrste ulja,njihova svojstva i neki saveti za zdrav obrok

Većina ulja za kuvanje sadrži masti koje povećavaju telesnu težinu zato mnogi ljudi izbegavaju da dodaju ulja u svojoj ishrani. Međutim, postoje određene vrste zdravih ulja za kuvanje. 
Evo sedam najboljih ulja za kuvanje koja će vam pomoći da izgubite kilograme, a vaše obroke učiniti ukusnijim.




Kokosovo ulje


Kokosovo ulje pomaže da se smanji holesterol, sprečava bolesti, povećava energiju i čini vas aktivnim i energičnim. Kokosovo ulje je odlično za pripremu najrazličitijih jela jer je izdržljivo na visokim temperaturama. Pogodno je za spremanje peciva i kolača i može poslužiti kao odlična zamena za puter. Kokosovo ulje je bogato zasićenim mastima i pogodno je za dinstanja, pečenja i prženja.


Maslinovo ulje


Odmah nakon suncokretovog ulja, koje najčešće koristimo u ishrani, nalazi se maslinovo ulje. Maslinovo ulje najbolje je ulje za kuvanje i pomaže kod gubljenja kilograma. Bilo devičansko ili rafinisano maslinovo ulje sadrži 78 odsto nezasićenih i 14 odsto zasićenih masti. Maslinovo ulje je takođe dobro za srce i za dijabetičare.


Ulje uljane repice


Ulje uljane repice je dobro za mršavljenje jer ima veliki izvor esencijalnih masnih kiselina, kao što su omega-6 i alfa-linolenske kiseline (omega-3). Ove kiseline pomažu u sagorevanju masti. Skoro je bez ukusa i mirisa pa je idealno za prženje i kuvanje. Snižava nivo masnoća u organizmu jer ima deset puta viši nivo omega-3 masnih kiselina od maslinovog ulja.


Bademovo ulje


Najbolja svojstva ovog ulja ispoljavaju se ako se koristi kao preliv za salate ili aroma za kolače. Obiluje biljnim belančevinama, vitaminima A, E, B1, B2 i B6, ali sadrži i nezasićene masne kiseline koja su nam neophodne u ishrani. Bademovo ulje poboljšava varenje, otklanja nadutost stomaka, leči zapaljenje debelog creva, a koristi se i protiv zapaljenja i opekotina kože


Ulje kikirikija


Ulje kikirikija se koristi za prženje i pečenje, ali i kao odličan začin za salate. Veoma je aromatično i obiluje folnom kiselinom, koja omogućava bržu regeneraciju ćelija, ali i linolnom kiselinom, vitaminom E i kalijumom, koji smanjuju rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti. Bogat je izvor energije i tako pomaže u brzom mršavljenju.


Suncokretovo ulje


Suncokretovo ulje ima dobar izvor vitamina E i takođe sadrži nezasićene masti. Zbog njegovog blagog ukusa koristi se u većini domaćinstva prilikom prpreme hrane. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama, kao i vitaminom F koji pozitivno utiče na naše zdravlje. Međutim, nakon upotrebe, suncokretovo ulje je poželjno baciti. Ukoliko se koristi više puta, ulje suncokreta postaje veoma štetno za organizam.


Evo nekih zabluda i istina o spremanju zdravih obroka:


1. Svejedno je koje ulje upotrebljavate za kuvanje i pečenje namirnica. Netačno
Koristite samo organski proizvedena ulja, posebno prilagodena kuvanju i pečenju na visokoj temperaturi ili ona koja podnose visok stepen zagrevanja, kao avokadovo ili šafranovo.
2. Ako namirnice zagore pri roštiljanju, u njima se stvaraju toksične materije. Tačno
Ukoliko pečete namirnice na roštilju, pazite da ne budu izložene direktnom plamenu. Ne smeju zagoreti, jer to omogućava stvaranje štetnih toksičnih spojeva koji povećavaju rizik obolevanja od opasnih bolesti poput raka.
3. Prilikom dinstanja umesto ulja treba staviti povrćni ili pileći bujon. Tačno
Ovim načinom kuvanja namirnice gube najmanje hranljivih sastojaka. Osim bujona, tokom dinstanja dodajte pileću kocku, ili onu od samog povrća, ali sa što manje sastojaka poput soli ili natrijumovog glutaminata. Poslužiće i malo vruće vode sa razmućenim ekstraktom kvasca. Bujon zagrejte u tiganju od nerdjajućeg čelika. Kad počne da se pari, dodajte povrće, poklopite i dinstajte prema uputstvima u receptu (najčešće je to nekoliko minuta). Na isti način dinstajte i meso. Bujon, koji je glavni sastojak pri dinstanju, obično sadrži 1 % masti koja doprinosi izvlačenju bogatih ukusa iz namirnice. Ova mala količina masti prekrije namirnicu i dno tiganja takoda se namirnice ne mogu zalepiti za dno. Kako za bujon nije potrebna visoka temperatura, koja je inače nezaobilazna za brzo prženje uz mešanje, i kako nema zagrevanja ulja kod ove metode, ne nastaju kancerogeni spojevi koji se obično javljaju tokom pregrevanja ulja na visokim temperaturama.
4. Jedna od najboljih i najzdravijih metoda pripreme hrane jeste kuvanje na pari. Tačno
Da biste sačuvali prirodni ukus i hranljive materije u namirnicama, dinstajte ih na pari. U šerpu ulijte 5 cm vode da provri. Dodajte povrće u mrežici. Poklopite da se kuva na pari. Pratite uputstvo - znaćete da niste preterali ako se boja namirnice nije promenila. Namirnice možete pripremiti i u stimeru (aparat za kuvanje na pari).
5. Suvo voće treba omekšati vrelom vodom. Tačno
Za bolji ukus suvog voća, stavite ga u činijicu vrele vode i ostavite da odstoji 30 minuta.
6. Pre pečenja namirnice nije dobro marinirati. Netačno 
Namirnice je najbolje marinirati u smesi koja sadrži limun, luk, ruzmarin ili crni biber. Marinade koje sadrže antioksidanse mogu sprečiti stvaranje heterocikličkih amina u mesu koji uzrokuju rak.
7. Kratko grilovanje je najbolji i najukusniji način pripreme mesa i ribe. Tačno
Kod ove metode potrebno je zagrejati gornji grejač u rerni na najvišu temperaturu. Uzeti plitki tiganj, ako je moguće od nerdajućeg čelika, i ostaviti u rerni 10 minuta. Ako pečete piletinu, začinite je sokom od limuna, solju i biberom. Rešetku stavite u sredinu rerne. Ukoliko vam je draža riba, začinite je na isti način kao i piletinu, a rešetku stavite direktno ispod izvora toplote. Neke riblje filete dovoljno je peći 1-2 minuta. Crveno meso začinite solju i biberom. Kad se tiganj ugreje, stavite začinjeno meso ili ribu (ne treba dodavati ulje) i ubacite u rernu. Meso nije potrebno okretati. Pileće belo priprema se 15 minuta. Sočnije je kad se peče sa kožicom, ali je pre služenja treba odstraniti.
8. Temperatura rerne utiče na hranljivost mesa. Tačno
Govedinu s kostima pecite na 200° C,po 15 minuta svakih 450 g. Jagnjetinu bez kosti poželjno je pripremati na200° C, po 25 minuta svakih 450 g. Svinjetinu bez kosti dobro je peći na190° C, po 35 minuta svakih 450 g.

No comments:

Post a Comment