Wednesday, May 18, 2016

Power yoga


Bazira se na intenzivnim elementima Ashtanga i Iyengar joge, asane se vezuju jedna na drugu uz sinhronizovano disanje. Poboljšava fleksibilnost, povećava snagu i podiže energiju. Mocna joga, kako bi se ovaj program mogao prevesti na srpski jezik, svoje ime duguje svom karakteru. Naime, za razliku od klasicne joge, koja se vezba veoma lagano i bez znojenja, mocna joga je veoma intenzivna i vezbaci se dobro telesno ugreju i oznoje. Toplota tela obezbedjuje opustanje misica , stiti od povreda i olaksava zauzimanje razlicitih polozaja tela ili brz prelaz iz jednog u drugi polozaj, po cemu je ovaj program i karakteristican. Power yoga je nastala od Ashtanga Yoge (intenzivne izvorne joge) cije se vezbanje sastoji od izvodjenja serija povezanih polozaja tela. Izvorno postoji sest serija i svaka da bi se odvezbala iziskuje od 90 minuta do 3 sata. Sasvim je razumljivo da prosecan zapadnjak nema ni vremena a ni potrebe da vezba toliko dugo, te je modifikacija Ashtanga joge razumljiva. Modifikacija se ogleda u tome sto je Power Yoga program koji traje oko sat vremena i koji vecina ljudi moze vezbati bez obzira na prethodno vezbacko iskustvo, uzrast ili pol, sto bas i nije slucaj sa Ashtangom. Za sve vezbace postoji primerena varijanta bilo koje vezbe.

Pored naziva Power Yoga ovaj program se cesto naziva i Ashtanga Vinayasa Yoga. Vinayasa je sankritski izraz za “dahom povezane razlicite polozaje tela”.Zasluga za nastanak ovog programa pripada majstoru joge K. Patthabi Jois-u, a od poznatih instruktora ovog programa svakako treba izdvojiti Baron Baptiste-a i Rodney Yee-a. Prvenstveno se praktikuju razliciti polozaji tela - asane, kao i njihovo povezivanje u celine, cime se dobija na dinamicnosti vezbanja. Asanama i njihovim kombinacijama se pozitivno utice prevashodno na skeletni i misicno zglobni sistem, ali i na krvotok, nervni i endokrini sistem, cula kao i na organe trbusne duplje. Vezbanje se upotpunjuje i vezbama disanja pranayama koje blagotvorno deluju na respiratorni sistem kao i sa vezbama relaksacije i opustanja (pratayahara) koje uticu na redukciju stresa.

PRINCIPI VEZBANJA

SVESNOST - tokom vezbanja vezbac bi trebao biti svestan svih zbivanja u telu i umu.
OPUSTENOST - vezbac nastoji da svi misici koje ne ucestvuju u pokretu budu opusteni, a da oni koji ucestvuju budu, samo u meri u kojoj je potrebni, zategnut.
SPORO IZVODJENJE POKRETA - spori pokreti koji omogucavaju kontrolu nad telom, svesno pracenje zbivanja u misicima i deluju umirujuce na psihu coveka, spori pokreti onemogucavaju povredjivanje.
USKLADJENOST DISANJA I POKRETA - logika je jednostavna, u fazi pokreta gde dolazi do sirenja grudnog kosa vezbac udise i suprotno, kada dolazi do skupljanja grudnog kosa vezbac izdise, disanje se kod vecine tehnika vrsi na nos.
MENTALNI STAV - mentalni stav je kruna pomenutih principa, vezbanje treba shvatiti kao rad na opstom telesnom, mentalnom i duhovnom razvoju i redovno vezbati verujuci u pozitivno dejstvo power yoge.

http://fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment