Sunday, May 22, 2016

Sve o Triatlonu

Ovom disciplinom se možete baviti čak i ako ne želite da se takmičite. Kombinacija trčanja, plivanja i vožnje bicikla daje neverovatne fizičke rezultate sa kojima retko koja disciplina može da se meri. Ovi rezultati će biti vidljivi kroz samo nekoliko nedelja. Svi mi imamo nekog iskustva kada su plivanje, vožnja bicikla i trčanje u pitanju, tako da verovatno niko neće imati problema da do ovakvih rezultata dodje.



Istorijat


Prvo triatlonsko takmmičenje je održano 1977.godine na Havajima. Organizovano je od strane grupe američkih marinaca. Osnivačem triatlona se smatra kapetan John Smith. Tada su se oni takmičili na distancama današnjeg Ironman-a i to 3800 m plivanja, 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (Honolulu maraton). Od tada se Ironman Havaji smatra nezvaničnim prvenstvom sveta u ovoj distanci. 1990. godine održana je prva Ironman serija i pobednik je bio Scot Tinli. Iz godine u godinu broj takmičara se povećavao a takodje i broja takmičenja. Širom sveta su osnivani nacionalni savezi da bi 1989. godine bila osnovana svetska triatlonska unija (ITU) na inicijativu MOK-a. Prvo svetsko prvenstvo na olimpijskoj distanci je održano 1989. godine u Avinjonu i učestvovalo je čak 800 takmičara u svim starosnim kategorijama. Od 1996. održavaju se kvalifikacije za svetsko prvenstvo u elitnoj kategoriji. Danas na svetskom prvenstvu u eliti nastupa stotinak takmičara a u tzv. Age kategoriji preko 1000. Triatlon je od 2000. godine uvršten u olimpijske sportove i ženska triatlonska trka je imala čast da bude prvo takmičenje na olimpijskim igrama u Sidneju.

Vrste triatlona


Triatlonsaka takmičenja se održavaju na različitim distancama. Takozvana “short” distanca je 1500 m plivanja 40 km voznje bicikla i 10 km trčanja. Ova distanca se još zove i olimpijska zbog toga što je to standardna kvalifikaciona distanca za Olimpijske igre, i naravno distanca na kojoj se triatlonci takmiče na Olimpijskim igrama. Pored olimpijskog populan je tzv. “sprint triatlon” koji se održava na duplo kraćoj distanci koja iznosi 750 m plivanja 20 km vožnje bicikla i 5 km trčanja. U sprintu se obično takmiče mlađe kategorije tj. juniori i pioniri. Kod nas su takmičenja na ovoj distanci dosta zastupljena pošto je teško obezbediti sredstva za olimpijski triatlon. Vrhunac i želja svakog triatlonca je da nastupi na najtežoj distanci a možda i najtežem sportu na svetu a to je Ironman(covek od čelka). Ironman se odrzava na distancama od 3800 m plivanja 180 km vožnje bicikla i 42 km trčanja (maraton). Najpopularniji je svakako Havajski Ironman koji je ujedno i svetsko prvenstvo na ovoj distanci. Za ovu kao i za druge Long distance trke (zajedničko ime za sve triatlone na koji su duži od olimpijskog) je to sto u biciklističkom segmentu takmičar ne sme da se draftuje tj. zabranjena je voznja u grupi koja je znacajno laksa od solo voznje. Pošto je triatlon letnji sport i zahteva lepo vreme i nije ga moguće održati u zimskom periodu ( naravno mislim na zemlje u kojima je zima hladna) stvoren je zimski triatlon. Zimski triatlon se sastoji iz trčanja na skijama, vožnje planinskog bicikla i trčanja. Distance na kojim se takmiče zimski triatlonci su 20-40-10. Postoje i razne druge varijacije triatlonskih takmičenja kao što su neki ultrakratki za decu i rekreativce i neki drugi kao sto je half Ironman ali tu ne postoje standardi pa ih nećemo detaljnije opisivati.

Takmičarska pravila


Što se tiče takmičarskih pravila ovde ćemo navesti samo ona najvažnija koja se tiču takmičara i nećemo navoditi neka pravila koja su vezana za tehničku organizaciju trke. Plivanje
Za vreme plivanja takmičar je dužan da pliva po označenoj stazi i svako skretanje sa staze u smislu skraćivanja distance se kažnjava diskvalifikacijom. Takmičar u toku plivačkog segmenta ne sme da koristi nikakva pomagala (peraja, lopatice…) jer će u protivnom biti diskvalifikovan. Mogu se koristiti naočare za plivanje i kapa. Moze se koristit i odelo za plivanje, neoprensko, debljine do 5mm ukoliko je dozvoljeno od strane organizatora tj. ako je temperatura vode ispod 20ºC za olimpijski triatlon, dok je za Ironman ta granica na 24ºC.

Bicikl

Što se tiče biciklistickog segmenta od obavezne opreme potreban je bicikl, dres, takmičarski broj i kaciga. Pravila svetske triatlonske unije (ITU) propisuju i neke pojedinosti koje se tiču samog bicikla. Ta pravila se odnose na: kočnice-moraju biti ispravne i ne smeju imati lufta; volan mora biti klasičan; aero-bar ne sme prelaziti najistureniju tačku ručica kočnica a sve zajedno ne sme da prelazi osovinu prednjeg točka za više od 15cm; točkovi moraju biti iste veličine; ram mora biti u osnovi trugao; cevi ne smeju biti savijene i nepravilnog preseka; i horizontalna i vertikalna cev moraju biti zavarane na vratu rama; prečnik cevi ne sme biti veći od 8 cm. Ukoliko organizator naglasi da se primenjuju ITU pravila, takmičaru čiji bicikl ne zadovoljava ove uslove neće biti dozvoljeno da isti koristi na trci. Sto se tiče draftinga (vožnje u zavetrini iza drugog takmicara), nije dozvoljen između muskaraca i zena i nije dozvoljen uopste na long distace takmičenjima. Pod zonom drafta se podrazumeva prostor u širini od po 1,5m bočno od bicikla sa leve i desne strane i prostor 10m iza bicikla mereno od najisturenije prednje tačke na biciklu. Čim jedan takmičar pređe drugog za polovinu obima prednjeg točka smatra se da ga je prestigao te se ovaj mora povući i pridržavati pravila o draftingu.
Trčanje
Trčanje je poslednja disciplina. Na trčanju je obavezno da takmičar prati označenu stazu i kao i u prethodna dva segmenta ne sme da skreće sa staze u smislu njenog skraćivanja. Ukoliko napusti stazu može se vratiti na nju samo na mestu na kojem ju je napustio. Hodanje je dozvoljeno. Od opreme takmčar je obavezan da ima dres, takmičarski broj i patike.
Zona za izmenu
Zona za izmenu je prostor u kome takmičari presvlače opremu između disciplina. U zoni za izmenu takmičar je obavezan da koristi za smeštanje svoje opreme samo prostor koji je obeležen njegovim brojem. Takmičar ne sme da ometa druge takmičare u toku tranzicije. Takmičar ne sme da vozi bicikl u zoni za izmenu. Bicikl sme da vozi samo posle linije na tlu koja označava početak biciklistickog segmenta odnosno do oznake za kraj segmenta. Kacigu mora da stavi i da skine dok je u zoni za izmenu. U zoni izmene je dozvoljeno trčanje.
Diskvlifikacija
Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je prekšio neka od pravila tj. kada mu sudija pokaže crveni karton.Takmičar je diskvalifikovan ukoliko je na biciklu iberundovan tj. ako su ga vodeći takmicari obišli za citav krug. Takmičar ima pravo da nastavi trku posle diskvalifikacije i da posle trke u propisanom roku podnese žalbu.
Oprema
Što se tiče opreme ovde ćemo navesti opremu koja je obavezna za takmičenje a to je triatlonski dres, bicikl, kaciga i patike. Ova oprema je obavezna i bez nje se ne može učestvovati u takmičenju. Međutim postoji mnogo više opreme koja nije obavezna ali koja je neophodna za ozbiljnije bavljenje triatlonom. U ovu opremu spadaju sat, sprinterice za bicikl, naočare za bicikl i za plivanje, odelo za plivanje, pulsmetar, biciklisticki dres itd.

Triatlon kod nas


Triatlon se u nasoj zemilji pojavio pocetkom 90-ih mada je prvi triatlon odrzan 1988. godine u Kragujevcu i zvao se šumadijski. To takmičenje nije imalo formu kao današnja takmičenja i razlikovalo se i po distancama a i po tome sto discipline nisu bile povezane već je postojala pauza među njima. Godine 1993. održano je prvo prvenstvo drzave na Adi Ciganliji. Od tada se prvenstvo države održava svake godine i broj učesnika je iz godine u godinu sve veći i što je važnije rezultati su sve bolji. 1999. godine održan je prvi kup Jugoslavije u triatlonu. Svih ovih godina naši takmičari su napredovali u pogledu rezultata tako da su postignuti uspesi i na medjunarodnom planu. Na prvenstvu Balkana 2000. godine Jugoslavija je dobila prvaka Balkana u muškoj i ženskoj konkurenciji. To su Svetlana Brkic i Nenad Sudarov. Danas Srpska triatlonska unija pravi planove za razvoj ovoga sporta kroz intenzivniji rad sa mlađim kategorijama i pripremu naših najboljih takmičara.

http://fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment