Tuesday, August 30, 2016

Mleko


Mleko je možda i najkomplikovaniji koloidni sistem u prirodi, kada je u pitanju hemijski sastav. Proizvode ga mlečne žlezde sisara i veoma se razlikuje od vrste do vrste. Predstavlja i prvu hranu čoveka, zahvaljujući kojoj i počinje izgradnja našeg tela, jer mleko, pre svega, sadrži biološki punovredne proteine. Posebno mesto u paleti ponude na tržištu zauzima vitamizirano mleko, koje se obogaćuje raznim vitaminima. Ovaj proizvod proizvođači vešto reklamiraju i naglašavaju, iako vitamine sasvim normalno možemo unositi i kroz drzge namernice. Čokoladno mleko možemo svrstati u specijalne vrste mleka i ono je danas posebno zanimljivo i privlačno potrošačima, kao hrana i neka vrsta slatkiša. Mleko treba oprezno konzumirati, ali ne postoji pravilo i formula koje se treba držati. Najvažnije je da svako oslušne svoj organizam. Za neke osobe mleko je teže svarljivo, za neke ne. Neke osobe ne mogu da vare mlečni šećer laktozu, jer im nedostaje enzim laktaza, pa moraju konzumirati mleko bez laktoze, takozvano “lactose free milk”. Ukoliko preteramo sa unošenjem mleka, može doći do velikih problema sa varenjem, tako da je najbolje da sami odredimo dinamiku konzumiranja mleka, po sistemu - kada i koliko nam prija. Mleko je neophodna hrana za mališane, ali odrasli ne mogu zameniti mlekom ostatak ishrane. Nakon postizanja određene konzistencije u kostima i nakon dostignutog određenog stepena razvoja tela, sve više je važno da ishrana bude raznovrsnija.



Rečju, mleko je osnovna hrana svih beba i male dece, ali ne i odraslih. Mleko ima veliku prednost nad ostalim namirnicama ne samo što povećava alkalnu reakciju već i što nadoknađuje biološki vredne belančevine, mineralne soli i vodu.



www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment