Saturday, August 27, 2016

Street Workout: Nesvakidašnji trening za super formu

Street workout relativno je novi način vežbanja koji u sebi objedinjuje elemente gimnastike sa klasičnim bodyweight vežbama a sve zajedno ukomponovano u jedan freestyle u kojem to postaje atraktivno i puno zabavnije nego klasična gimnastika.


Cela priča o Street workoutu krenula je iz Amerike gde se sličan program nazivao još i Ghetto Workout, Gymbarr, Kalistenika, ekstremni bodyweight i sl. dok se kod nas prvi put pojavio pre dve i pol godine te od tada svaki dan uzima sve većeg maha kako među mladima tako i među starijim vežbačima.
Glavni predstavnik ove mlade generacije talenata je Hanibal King koji svojim akrobacijama i zavidnim nivoom snage svakog dana iznova iznenađuje.
Glavni značaj ove metode vežbanja je što nema granica, iz svake vežbe može izaći još teža vežba, a kad se svemu doda i improvizacija, raznolikosti vežbi nema kraja. A osim toga besplatan je, veoma učinkovit i atraktivan.
Vežbe možete izvoditi bilo kad i bilo gde, a uglavnom su to lokalni parkovi, dečja igrališta ili obična dvorišta. Njihova filozofija je da je fitness u biti stanje uma, a jednom kada to stanje uma uspete postići, možete vežbati bilo kad i bilo gde.
Za savladavanje nekih osnovnih elemenata potreban je zavidan nivo snage, fleksibilnosti, eksplozivnosti, izdržljivosti i koordinacije, ali korak po korak i svi elementi s vremenom postaju izvedivi.
Bazične vežbe street workouta su sklekovi, čučnjevi, zgibovi, propadanja, penjanja i sl. koje se zatim nadograđuju i povezuju dok ne dođemo do pravih malih akrobacija. Kao otpor koristi se uglavnom vlastito telo, no prilikom izvođenja nekih vežbi mogu se i dodati težine u obliku tega na noge, trening prsluka ili sličnih rekvizita.
Još jedna karakteristika ovih veoma snažnih vežbača je i savršeno izdefinisano telo sa minimalnim procentom masnog tkiva za koje su glavnim delom zaslužne funkcionalne vežbe koje uključuju rad celog tela. Neretko se upravo zbog toga za street workout sportiste misli da su gimnastičari ili u najmanju ruku bivši gimnastičari.
Ukoliko se i sami želite oprobati u nekim od ovih vežbi ili akrobacija, poželjno je napomenuti da je za kvalitetno izvođenje bilo kakvog funkcionalnog treninga poželjna i odgovarajuća telesna težina, koja nikako ne bi trebala prelaziti 90kg. Takođe krenite sa jednostavnijim elementima i vežbama prema složenijima kako bi izbegli povrede i trajali što duže u sportu kojeg volite.


www.fitneszona.rs



No comments:

Post a Comment