Saturday, August 13, 2016

Vožnja rolera kao odličan kardio trening


Vožnja rolera je sport koji se najčešće praktikuje tokom toplih letnjih dana, pre svega kao vid zabave, ali je istovremeno i veoma zdrava aktivnost. Stručnjaci često ukazuju na značaj ovog sporta u jačanju mišića, zglobova, tetiva i u popravljanju položaja kičme, što je u današnje vreme od izuzetnog značaja. Ono što će najviše obradovati devojke, a možda i neke momke jeste da, pored toga što su sjajna rekreacija, roleri takođe poboljšavaju kondiciju i predstavljaju možda jedno od najboljih sredstava za mršavljenja. Tako na primer samo pola sata vožnje na točkićima sagoreva oko 240 kalorija kod ženske osobe koja ima oko 55 kilograma. To ne znači da će baš svako utrošiti ovaj broj kalorija, jer to varira od osobe do osobe. Vožnja inlajn rolšua, popularno rolera, je vid areobnog vežbanja, što znači da se kao gorivo radi stvaranja energije koristi kiseonik iz vazduha. Stoga, roleri su korisni za razvoj kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Takođe, vožnjom rolera vežbate različite mišićne grupe, uključujući i srčani mišić. Vožnja rolera je aktivnost kojom se za sat vremena može potrošiti 400 do 600 kalorija, skoro kao i na trčanju. Povećava aerobnu kondiciju, a najviše aktivira mišiće nogu i zadnjice. Prema nekim istraživanjima, roleraši koriste iste grupe mišića na nogama poput trkača, ili pak skijaških trkača, što pozitivno utiče na smanjenje masnih naslaga.


Kardio-vežbe su neophodne za svaki efikasan program treninga, ne samo za sagorevanje masnoća, već i za celokupno dobro zdravlje. Po definiciji, kardio-trening može biti bilo šta od vežbi - trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje konopca - koje održavaju visok ritam rada srca u određenom vremenskom periodu. Kardio-vežbama jačate srce i pluća i smanjujete broj otkucaja srca u stanju mirovanja, što znači da će vremenom, trud uložen za pretrčavanje 1500 metara za deset minuta, biti dovoljan da ih pretrčite za devet minuta. Kardio vežbe sagorevaju masnoće, a dobro stanje srca (kardio-fitnes) je ono što daje izdržljivost i sposobnost da istrajete u sportu i u životu. Moderan način života i rada, izazvao je korenite promene, kako u karakteru i strukturi opterećenja u uslovima rada, tako i u karakteru i načinu provođenja slobnog vremena i odmora. S obzirom da je savremeni rad najčešće lišen dinamičkih mišićnih naprezanja i za čovekov organizam neophodne optimalne motoričke aktivnosti, stvorila se potreba za pronalaženjem odgovarajućih aktivnosti (programa) koji će u slobodnom vremenu zadovoljiti neke od osnovnih ljudskih potreba, koje se ogledaju u kretanju, rekreaciji, komunikaciji, igri, zabavi i sl., a koje će doprineti boljem i kvalitetnijem načinu života.
Imajući u vidu ovakav (savremeni) način života i rada, kao i potrebu koja se javlja kod ljudi u ovakvim uslovima života, ne treba da nas čudi da savremeno društvo sve više prihvata aktivan način odmaranja u slobodnom (ali i radnom) vremenu. Odnosno, da se sve više primenjuju najraznovrsniji sportsko - rekreativni programi i aktivnosti (vežbe oblikovanja, zabavno rekreativne aktivnosti, elementi sportskih igara i sl.) čiji sadržaji predstavljaju prirodne oblike kretanja, a koje su svesno ili nesvesno usaglašene sa zdravstvenim stanjem, nivoom sposobnosti, potrebama i interesima svakog pojedinca.

Vožnja rolera možda izgleda kao ležerna aktivnost, ali zaista čini čuda vašem organizmu. Takozvani side-to-side pokret vaših nogu u vožnji rolera idealan je za oblikovanje butina, jačanje kvadricepsa i podizanje gluteusa. Roleri su savršeni za ljude čije telo zahteva manji pritisak aerobne aktivnosti koja ne šokira njihove zglobove. Rollerblading-u iliti vožnji rolera u početku je potrebna vežba – pravilno držanje, stav i opuštanje mišića u pravljenu pokreta. Tokom vremena, vaša koordinacija i fleksibilnost može se poboljšati desetostruko. Ova aktivnost tera vas da izjednačite svoj balans i pronađete svoj gravitacioni centar. Brzi i repetitivni pokreti. 
Vožnja rolera pomaže u mršavljenju i povećava kondiciju, ali za telo iz snova potrebna je kombinacija sa drugim vrstama treninga. Žene bi trebalo da voze rolere oko sat vremena 4 puta nedeljno ili 5 puta po 45 minuta. Preporučuje se lagana vožnja oko 12 minuta, minut ubrzane vožnje, pa minut laganije. Intervali po minutu se ponavljaju tokom jednog dnevnog treninga. Pomažu vam da ostanete fokusirani i udaljavaju vas od konstantne buke. Ukoliko ste na obezbeđenom mestu od sabraćaja, idealno je da stavite slušalice, uključite vašu omiljenu muziku i otpočnete zabavu na točkovima! Za povećanje opterećenja uključuje se i uzbrdica – 12 minuta vožnje, 2 minuta na uzbrdici sa 40% intenziteta, 1 minut sa 60% intenziteta, te lagana vožnja od 2 minuta. Uzbrdica se može zameniti vožnjom u polučučnju. Vredi spomenuti i to da se vožnjom rolera razgrađuje celulit, dobro deluje na pravilno disanje, a utiče i na bolji razvoj osećaja za ravnotežu. Naučiti kako se voze roleri nekima deluje teško, možda zato što je ovaj sport prava umetnost, koja se često poredi i sa plesom.
Za početnike je jako bitno da vode računa o bezbednosti dok ne nauče da budu vešti u obući na točkovima. Zbog toga je veoma bitno koristiti štitnike za kolena i laktove, kao i rukavice bez prstiju i kacigu. Tokom vožnje je preporučljivo nositi prozračnu i komfornu odeću. Kočenje svakako spada u sastavni deo vožnje, ukoliko želite da zaista uživate u ovom sportu. Preporučuje se kočenje korišćenjem T-kočnice, koje podrazumeva da se jedna noga okrene u stranu, a da se drugom formira ugao od 90 stepeni. Postoji još jedna mogućnost. Kako biste se zaštitili od pada možete blago podići stopalo desne noge i iskoristiti kočnicu na samoj patici.
Ako vas odlikuje avanturistički duh, mnogo energije, uživate u boravku u prirodi, onda je pravo vreme da nabavite rolere i krenete u vožnju pored reke, jezera ili na bilo koje mesto gde volite da provodite slobodno vreme. I naravno, ne zaboravite da ponesete kacigu i štitinike!

Neke od poznatih lokacija vozača rolera su Ada Ciganlija, Savski i Zemunski kej i staze u blokovima u Novom Beogradu. Opšte je poznat nedostatak biciklističkih staza i mesta na kojima se bicikl može bezbedno voziti, ali ista stvar važi i za rolere. Naravno, za rolere dobrog kvaliteta moraju postojati staze koje su, takođe, kvalitetno odrađene i glatke. U Novom Sadu je pravi izbor kej.

Nemojte zaboraviti ni da pre vožnje istegnete mišiće nogu i ramena, pošto će to smanjiti rizik od povreda, kao i od upale mišića. Obavezno, ali obavezno, nosite zaštitnu opremu – štitnike za ruke, laktove i kolena (i kaciga je preporučljiva). Pri vožnji rolera mogu se desiti nezgode, a štitnici će sprečiti da se prilikom nezgode ozbiljno povredite.Koristi od redovnog aerobnog vežbanja su sledeće:

- ubrzavanje metabolizma 
- smanjenje nivoa holesterola 
- jačanje imunološkog sistema
- smanjenje masnih naslaga u telu
- smanjenje lučenja inzulina stimulisanog glukozom
- smanjena depresija i uznemirenost

Aerobno vežbanje smanjuje apetit kod mnogih ljudi, sagoreva višak masnih naslaga u telu i od bitnog je značaja za postizanje i održavanje zdrave telesne konstitucije. Vežbanje pomaže ojačavanje skeletnog sistema i samim tim smanjuje rizik od osteoporoze. Mnogi pušači nalaze da redovno aerobno vežbanje pruža veliki podsticaj za ostavljane pušenja. Takođe redovno, energično vežbanje dovodi do povećanja nivoa ‘dobrog’ holesterola, pojačava cirkulaciju i smanjuje rizik od srčanog udara. 
Klasične aerobne aktivnosti su trčanje, vožnja bicikla i plivanje ali one su samo deo mogućnosti koje vam stoje na raspolaganju, tu su i preskakanje konopca, vožnja rolera, aerobik, pešačenje u prirodi.




No comments:

Post a Comment