Saturday, September 17, 2016

CIMET KAO LEK I ZAČINE


Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina koji svoje poreklo vuče s Istoka, a prvi zapisi o cimetu su nastali u Egiptu još 2000 godina pre Hrista. Ti zapisi spominju njegova lekovita i aromatična svojstva. Nastaje sušenjem kore stabla cimeta. Karakterističan ukus i miris cimeta dolazi od eteričnog ulja kore čiji je glavni sastojak cinamaldehid. Cimet se još u dalekoj istoriji koristio kao lek, čak i više nego začin. Iako postoje četiri vrste cimeta, najpopularnije su cejlonski cimet i kasija cimet. Cejlonski cimet dolazi u obliku štapića, a često ga se naziva pravim cimetom. Ima nežniju aromu te se najčešće koristi kao začin u kompotima, napitcima i slatkim jelima. Kasija cimet dolazi u mlevenom obliku i ima nešto intenzivniji i pikantniji ukus, a najčešće se koristi za umake i posebna jela.
Cimet je dostupan tokom cele godine, a najbolji cimet trenutno se proizvodi na Šri Lanki. Ima tanku i glatku koru svetle žućkasto smeđe boje i vrlo ugodan miris. Osim začinskih svojstava, koji su nam svima poznati, cimet krije i pregršt lekovitih blagodati.


U tradicionalnim drevnim medicinama, cimet se koristi za prehladu, nadutost, mučninu i dijareju.
Odličan je za poboljšanje energije, vitalnosti i cirkulaciju, naročito kod ljudi koji osećaju vrućinu u gornjem delu tela, a imaju hladne noge. U nekim zemljama se koristi kao lek za dijabetes, probavne smetnje i prehladu, a često se preporučuje osobama slabijeg karaktera, ravnodušnima, presporima, kao i osobama koje su sklone debljanju.
Cimet ima antibakterijska, antifuginalna i antiparazitska svojstva koja su odlična za borbu protiv vaginalnih infekcija, infekcija usne šupljine, infekcija uha i želudačnih čireva.
Masna, pržena i prerađena hrana uzrokuje upalu unutarnjih tkiva i organa, koje su povezane s najsmrtonosnijom bolesti našeg doba - bolesti srca. Cimetova antiupalna svojstva štite od srčanog i moždanog udara, kao i od raznih srčanih i kardiovaskularnih bolesti.
Cimet može pomoći osobama koje pate od dijabetesa tipa 2. Naime, cimet kontroliše nivo šećera u krvi, može značajno smanjiti nivo lošeg holesterola, ukupnog holesterola i masnih kiselina u krvi, odnosno triglicerida. Jedno istraživanje je pokazalo kako lekoviti učinak cimeta traje čak do 20 dana nakon uzimanja.
Cimet je odličan izvor mangana, dijetalnih vlakana, gvožđa i kalcijuma. Kombinacija kalcijuma i vlakana može pomoći kod uklanjanja žuči, što će sprečiti oštećenja stanica debelog creva i nastanak raka debelog creva.Cimet smanjuje bol uzrokovanu artritisom i spečava širenje stanica raka. Cimet je prirodan konzervans, što je odlično za sve ljude koji pripremaju zimnicu.
Dokazano je da cimet olakšava menstrualne bolove i spečava neplodnost. Cimet kod žena povećava nivo progesterona i smanjuje proizvodnju testosterona, što ga čini odličnim lekom za regulaciju hormona.
Cimet se pokazao obećavajućim kod raznih neurodegenerativnih bolesti uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, tumor na mozgu i meningitis. Neka istraživanja su pokazala da cimet smanjuje hronične upale koje su povezane s tim neurološkim poremećajima.
Ukoliko vam ni ove prednosti nisu dovoljne, lekari upravo provode istraživanja koja bi trebala dokazati blagotvorno delovanje cimeta na pamćenje i obavljanje određenih zadataka.

Kako izabrati cimet?

Ne možete izabrati pravi cimet ukoliko ne razumete razlike u njegovim sortama. Postoje dve osnovne vrste cimeta, a to su cejlonski cimet i kasija cimet. Kasija cimet je slađi, dolazi u mlevenom obliku i većina ljudi se pre odluči na njega. Jedina mana je što ga je teže naći na tržištu, a da ima sva lekovita svojstva. Veću šansu ćete imati ukoliko potražite cejlonski cimet koji dolazi u obliku štapića. Najbolje bi bilo kada biste cimet potražili u radnjama organske hrane kako biste bili sigurni da ćete dobiti cimet koji u sebi još uvek ima sva svoja lekovita svojstva.
U prodavnici, ukoliko postoji mogućnost, svakako pomirišite cimet kako biste bili sigurni da je svež. Sveži cimet treba imati slatkast i bogat miris. Cimet u obliku štapića može trajati celu godinu, dok mleveni može izdržati do 6 mjeseci. Stoga odaberite oblik kojeg ćete lakše iskoristiti. Važno je da štapiće čuvajte u čvrsto zatvorenoj teglici koju trebate držati na hladnom i tamnom mestu. Cimet u prahu će verovatno već imati svoju ambalažu čim ga kupite. Važno je da cimet u prahu nakon svake upotrebe čvrsto zatvorite. Oba oblika cimeta možete držati i u frižideru, ali s vremena na vreme ga pomirišite kako biste bili sigurni da je još uvek svež.
Pripazite samo da ne unosite velike količine cimeta svaki dan jer on može imati suprotano dejistvo ukoliko se uzima u velikim dozama. Takođe, nemojte prestati uzimati lekove koje vam je propisao lekar zbog lekovitih svojstava cimeta, te se svakako posavetujte s lekarom oko preporučene doze cimeta. Nemojte početi s unosom masne i kalorične hrane samo zato što cimet može sprečiti njihov negativano delovanje na organizam.
Ne brinite zbog alergijskih reakcija jer još nije bilo zableženih alergijskih reakcija na cimet. Uživajte u cimetu povremeno i u malim količinama. On će obogatiti ukus vašeg jela i pružiti vam niz zdravstvenih pogodnosti, čak više nego što ste mislili.


www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment