Monday, September 12, 2016

Kako da povećate imunitet tela i spremni dočekate hladne dane

Iskoristite leto i spremite se za prestojeću hladnu zimu. Postoje načini kako bezbolno prevazići sezonu gripa, prehlada i drugih bolesti.


IZBALANSIRANA ISHRANA 
Ključ za jačanje imunog sistema jeste obogaćivanje vaše ishrane vitaminima A, C, D, E i mineralima poput cinka i omega-3 masnim kiselinama. Ove mikronutrijente dobićete ako u prehranu ubacite proteine životinjskog porekla, sveže voće i povrće, mahunarke i žitarice. Izbegavajte prerađenu hranu jer ona nema potrebnu hranjivu vrijednost te može dodatno oslabiti imuni sistem.



NAPUNITE SE VITAMINOM C
Poznata je činjenica da je ovaj vitamin dobar za borbu protiv prehlade i gripe. Dobar izvor vitamina C je voće i povrće – narandze, kivi, tamnozeleno povrće i bobičasti plodovi.



PIJTE POTREBNE KOLIČINE VODE
Minimalno dve litre na dan, a ako osetite da vas hvata prehlada povećajte unos vode.



SPAVAJTE!
Loš san takođe negativno utiče na imuni sistem te olakšava začetak bolesti. Kako bi se organizam oporavio i regenerisao, potrebno mu je 7-8 sati sna svake noći.



SUNČAJTE SE!
Naravno, ne samo u kupaćem kostimu, iskoristite svaku priliku koju možete za upijanje sunčevih zraka. Vitamin D ili “vitamin sunca” neophodan je tokom zimskih meseci pa, ako živite u područjima u kojima nema sunca razmislite o suplementaciji ovim vitaminom.



WORK HARD, TRAIN HARD!
Jedan od izvrsnih načina jačanja imunog sistema jeste vežbanje. Vaš imunitet ćete ojačati ako pet dana u nedelji po 30 minuta izdvojite za vežbanje srednjeg intenziteta.



ZDRAVLJE PROBAVNOG SISTEMA
Činjenica je da 80% našeg imuniteta zavisi od našeg sistema za varenje. Dakle, zdrav probavni sistem preduslov je dobrog imuniteta. Upravo zato, razmislite o probioticima kao dodacima prehrani ili pojačajte unos probiotika hranom – jogurtima i sličnim proizvodima. Sa jakim imunološkim sistemom zdravo ćete prebroditi zimske mesece koji će brzo doći i u punoj snazi dočekati proleće.




No comments:

Post a Comment