Wednesday, September 28, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: GAINERI: ŠTA SU I DA LI SU POTREBNI?

Mnogo mršavih momaka se naziva “hardgainerima” ili ektomorfima. Govore da je nemoguće dobiti na težini i mišiće u normalnim uslovima. Ali, dok im doktor govori da je u redu da vežbaju, nisu u pravu. Imaju problem da dovoljno jedu da bi stvorili kalorijski višak. Sled toga je tržište za gainere kao jedno od najprofitabilnijih za proizvođače suplemenata.

Da li gaineri pomažu u bodybuildingu ili treningu s tegovima?

Mršavci koji ne dobijaju na telesnoj težini, ne mogu dodati mišićnu masu, bez obzira koliko jako rade. Razmislite o tome na ovaj način: ako želite dodati 5 kilograma mišića na vaš mršavi telesni okvir, trebate dobiti najmanje 5 kilograma telesne težine. Nije bitno ako dižete tegove ceo dan, nećete postati mišičaviji, osim ako vam vaga pokazuje da ste teži nego prethodne sedmice. Mnogi mršavi momci rade naporno. Neki verovatno i napornije od uspešnih sportista. Ali, pošto ne mogu da nauče da stvore program ishrane koji daje više kalorija, nikad neće dobiti mišiće. Zatim traže brzo rešenje i upadnu u gainer zamku.
Pravljenje gainera
Umesto da kupujete gainer, možete sačuvati novac i uzeti vašu prehranu u vaše ruke, praveći svoj gainer dodatak. Nema tajne kako da se napravi učinkovit gainer. Uradite to na sledeći način:
Stavite mnogo kalorija u obliku masti
Dodajte proteinskog praha (whey, casein, blend) da pomogne mišićnoj proteinskoj sintezi
Uzmite nešto što će to učiniti ukusnim
Dodajte i nešto što će sprečiti odvajanje i taloženje
Pravljenje gainera je jednostavno, lako i učinkovito za momke sa nedovoljnom telesnom težinom, koji nemaju vremena da jedu. U knjizi „Nova enciklopedija modernog bodybuildinga“, Arnold Schwartzenegger je naveo par recepata za gainer pića. On preporučuje sledeće:
Gainer sa 50 grama proteina
500 ml mleka
120 grama krema (ili jedna unca maslinovog ulja i 3 unce vode)
2 jaja
2 kašike lecitin granule (kao emulgator)
1 merica proteinskog praha
Začin
Izmešajte mleko, krem, jaja i lecitin. Sačekajte da se lecitin otopi. Dodajte proteinski puder i mešajte dok se ne otopi. Za začin i ukus, ogulite bananu, drugo voće ili ekstrakt vanile. Za zaslađivanje, koristite fruktozu ili veštački zaslađivač, ne koristite „brze“ ugljenehidrate. Stavite u frižider i podelite u tri porcije u toku dana, između obroka. Lecitin sprečava odvajanje.
Lecitin je emulgator. Emulgatori su molekuli koji se koriste kao veza između masti i vode. Oni sprečavaju njihovo odvajanje. Ako stavite nešto u mikser, morate to odmah popiti, i ne treba vam emulgator. Ali ako želite napraviti porcije gainera za ceo dan, onda je tu emulgator. Kad je Arnold razvijao ove recepte bio je tinejdžer u austrijskoj vojsci. Vozio je tenk ceo dan i nije imao priliku otići do frižidera kad god bi izgladnio. Zbog toga su njegovi šejkovi morali trajati ceo dan bez podizanja masti na vrh. Arnold također preporučuje da se gaineri piju sat i po pred vežbanje, da proteini imaju vremena za probavu. Ako želite praviti vaš gainer, koristite to tokom faze „mase“ kad aktivno dobijate na težini, ali nemojte se osloniti na to kao svakodnevnu prehranu.
Zapamtite: dobra hrana dolazi sa hranjivim stvarima koji su izostavljeni u umetnim prehrambenim dodacima.



No comments:

Post a Comment