Tuesday, September 27, 2016

ZNAKOVI DA VAM JE METABOLIZAM NA ”GODIŠNJEM ODMORU”


Metabolizam podrazumeva celi skup reakcija koje se odvijaju u našem organizmu. Tim reakcijama nam omogućava da se osećamo dobro i da celo naše telo deluje kao celina. Što ako metabolizam ne radi kako treba? Kako uopće prepoznati znakove da nešto nije u redu?



Posledice sporog rada metabolizma

Kao što smo reki na početku, metabolizam je skup telesnih reakcija. Ukoliko metabolizam radi usporeno, sve će se reakcije odvijati usporeno. Kao posledicu sporog rada osećati ćete umor, bezvoljnost, koža će vam biti siva, menjati ćete raspoloženja i uopsteno će celi vaš organizam biti u lošijem stanju. Postoji nekoliko znakova po kojima možete proceniti da vam je metabolizam usporio.

Sporo gubite a brzo dobijate kilograme

Nekada ste imali svoje male trikove kojima bi u dan, dva izgubili po nekoliko kilograma. No, ti trikovi više ne pale. Sada koliko god vežbate kilogrami se ne tope. Naprotiv, čini vam se da ih samo lakše dobijate. Slikovito objašnjeno, ukoliko žena s prosečno brzim metabolizmom želi izgubiti kilograme napraviti će restrikciju kojom će u recimo nedelju dana izgubiti dva kilograma. Ženi koja ima spor metabolizam će istom restrikcijom trebati barem dve nedelje da izgubiti ta dva kilograma. Tablice koje procenjuju količinu kalorija koje bi trebali izgubiti određenom telesnom aktivnošću pretpostavljaju da imate prosečnu brzinu metabolizma. Stoga ne očajavajte ako se brojke ne poklapaju s vašim rezultatima.

Koža vam je suva i kosa vam otpada

Ovaj problem uglavnom nastaje zbog nepravilnog rada štitne žlezde. Postoje određena stanja za koja je poznato da usporavaju metaboličke reakcije. To su bolesti štitne zlezde, Cushingova bolest i uopsteno hormonalni poremećaji. Tu spada i hormon kortizol koji je poznat kao hormon stresa. Ukoliko ste pod prevelikim stresom, kortizol će vam porasti i metabolizam se usporiti. Dosta zavisi od toga kako reagujete na stres. Neko ima visoki prag tolerancije dok netko ima jako niski.

Pored ovih simptoma javljaju se umor, bezvoljnost i loša probava.

Kako ubrzati metabolizam?

Metabolizam možete ubrzati na razne načine.
-Voda je medij u kojem se odvijaju gotovo sve telesne reakcije stoga je važno da pijete dovoljno vode.
-Neki dodaci i pripravci mogu pomoći ubrzanju metabolizma. Kofein je jedan od njih. Jutarnja kafa bez šećera i mleka je jako zdrava. Obiluje antioksidansima i ubrzati će vaš metabolizam. Ukoliko vam kafa ne dolazi u obzir pokušajte sa zelenim čajem. On takođe sadrži stvari koje pomažu ubrzavanju metabolizma
-Kapsaicin, sastojak chilly papričice dokazano pomaže mršavljenju jer sagoreva kalorije. Pitate se kako? Ubrza metabolizam.
-Tuširajte se hladnijom vodom. Telo će pokušati održati stalnu telesnu temperaturu što će postići ubrzavanjem procesa u organizmu tj. oslobađanjem topline.
-Jedite redovno. Upravo su neredovni obroci razlog ovog stanja. Kako bi ste ubrzali svoj metabolizam jedite pet obroka dnevno. Dva među obroka i tri glavna.

Jeste li znali da se bivši pušaći nakon prestanka pušenja često udebljaju? To je zbog apstinencije od nikotina koji ubrzava metabolizam. Ipak, ovo nije pravilo i ispravnom ishranom sve se može regulisati. Vaše zdravlje vredi više.
Pravilan rad metabolizma jako je bitan kako bi pravilno funkcionisali. Ukoliko ste se prepoznali u nekoj od znakova, poduzmite nešto po tom pitanju. Za promenu nikada nije kasno. Ukoliko nešto poduzmete zasigurno će vam vaše telo uzvratiti.




No comments:

Post a Comment