Tuesday, September 27, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: SERIJE 3 DO 5 PONAVLJANJA, ZAŠTO SU POTREBNE?


Vežbanje s težinama je jedini način izgradnje mišića, a konkretno baziranje na podizanje težina koje predstavljaju veliki izazov telu i blizu su granice posle koje uopšte nije ni moguće vežbati, upravo izaziva i najveći napredak. 
Za sve to postoji celi niz razloga, a par naučno dokazanih teza, trebalo bi poslužiti kao motivacija za pridavanje posebne pažnje izvođenju kratkih serija u kojima je moguće izvesti samo 3 do 5 ponavljanja. 

1. Izazivanje preopterećenja
Filozofija povećanja mišića je jasna, što se većim izazovima izlože, mišići će jednostavno postajati veći i jači. Odustajanje od vežbanja i pravljenje pauze nakon prvih osećaja nelagode i bola u mišićima, nikada neće biti put do pravog napretka. Preopterećenje i dolazak do krajnjeg otkaza, jedini je provereni način dolaska do zacrtanog cilja.
2. Aktiviranje brzogrčećih vlakana
Mišići nisu sastavljeni od svih vlakana iste vrste, pa možemo naglasiti to da se dele na brzogrčeće i sporogrčeće, ili jednostavno na brza i spora mišićna vlakna. Svaka od te dve vrste vlakana se aktivira na poseban način, spora su, kako im i samo ime kaže, vlakna koja je moguće pogoditi kroz duža ponavljanja, odnosno vežbajući sa manjim opterećenjima, dok se brza aktiviraju dizanjem velikih težina. Brzih mišićnih vlakana je mnogo više, odnosno mnogo su veća, pa se zaključak o pravom načinu vežbanja i sam nameće.
3. Otkrivanje mišićnog disbalansa
Sasvim je prirodno da su određeni mišići na jednoj strani tela, nekada razvijeniji od od onih na drugoj. Rezultat je to životnog stila, poslova s kojima se ljudi bave i slično, a da bi se otkrilo da li postoji određenog disbalansa između desne i leve ruke, ramena, nogu itd., telo je potrebno izložiti većim izazovima, jer pri manjim iskušenjima to nikada neće doći do izražaja da jedna ruka lakše gura šipku s tegovima i slično. Tek kada se otkriju nedostaci, može se pristupiti njihovom rešavanju.





No comments:

Post a Comment