Sunday, September 25, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: PET NAJBOLJIH AKTIVNOSTI ZA POTPUNE POČETNIKE

Osobe koje nikada u životu nisu vežbale, obično ni same ne znaju kako da počnu sa fizičkim aktivnostima. Kako da pronađu onu koja odgovara njihovom nivou forme i kondicije, koja nije previše zahtevna, a koja će istovremeno napraviti i lavovski posao uz koji će zavoleti aktivniji način života.
Na sva ta pitanja, odgovor se krije u sledećim, od strane stručnjaka preporučenim aktivnostima za potpune početnike, odnosno osobe koje mogu imati i po stotine kilograma viška, ali istovremeno i za one koji jednostavno nisu u dobroj formi i želeli bi se nekako pomaći sa mrtve tačke i krenuti na put transformacije.


1. Šetanje / planinarenje
Kao prvi i najjednostavniji korak uvođenja aktivnosti u život, uvođenje je svakodnevnih šetnji u trajanju od 15 do 30 minuta. To je prvi, ali često i nepotrebno podcenjeni način topljenja kalorija i pokretanja metabolizma. 
Stepenicu iznad predstavljaju šetnje u prirodi i planinarenje, koje je savršen način da se zavoli fizička aktivnost i postane zavisan od čistog vazduha i lepog osećaja koji istovremeno znači i zdravlje.
2. Vožnja bicikla
Kardio aktivnost čiji tempo svako može prilagoditi svom nivou, kroz 5 dana nedeljno u trajanju od 15 do 30 minuta, jako lepo poboljšava aerobne funkcije i budi cirkulaciju i opuštene mišiće. Ne samo da je zanimljivo, nego može biti i jako efikasno ako se javni prevoz ili neka kraća vožnja automobilom zameni vožnjom bicikla.
3. Grupni trening
Neki od brojnih tipova grupnig treninga, jedan je od preporučenih, idealnih načina ulaska u svet fizički aktivnih osoba. Bilo da se radi o tipovima fitnesa koji sadrže kombinacije plesa, ili pak joge, grupni fitnes lakšeg intenziteta je dobar iz više razloga, a jedan od njih je i taj što kao deo veće grupe, svaki član dobija podršku i motivaciju od drugih, što je psihički dobro za nastavak izazova. 
4. Plivanje
Kao aktivnost koja se jedina može pohvaliti da aktivira doslovno sve mišiće u ljudskom tijelu, plivanje tri puda sedmično u trajanju od 20 do 30 minuta, sve je što treba za brzo podizanje nivoa fizičke spremnosti i smanjenja masnih naslaga uz adekvatnu korekciju ishrane.
5. Trčanje
Trčanje čak ne mora predstavljati ni žestoku fizičku aktivnost za koju je potrebno ranije dosegnuti visoke nivoe spremnosti. Može to biti i šetnja sa dodavanjem intervala trčanja od po 1 do 2 minuta. Postepeno će se prag mogućnosti podizati, a uz 3 takve sesije trčanja sedmično, 2 minuta će brzo prerasti u 10, 20...




No comments:

Post a Comment