Saturday, October 22, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: DA LI ZNOJENJEM NA TRENINGU MRŠAVIMO VIŠE?

ŠTA ZNOJENJE GOVORI O UČINKU MOG TRENINGA?
Omiljeni cilj treninga neiskusnih vežbača je “dobro se oznojiti” kako bi efekt treninga bio bolji. Verovatno je do takvog uverenja došlo nakon što su neki koji se mere pre i posle treninga uočili da imaju manje kilograma posle. Isto bi mogli postići i bez treninga: preznojavanjem u sauni, preznojavanjem pod nekoliko pokrivača, grejanjem sobe u letnjem periodu i brojnim drugim zanimljivim ili neprivlačnim načinima znojenja.


ŠTA JE ZNOJ?
Znoj je najvećim delom voda, manjim delom so, kalijum, amonijak i urea. Često čujemo da se znojenjem izbacuju toksini. To je samo delomično tačno. Prava eliminacija toksina iz organizma dešava se putem bubrega, jetre i debelog crijeva. Dakle, više od sat vremena provedenih namernim znojenjem znači čistu dehidraciju tela, putem koje se gubi na ukupnoj telesnoj masi.
ZAŠTO SE ZNOJIMO ZA VREME TRENINGA I ODAKLE POTIČE IZGUBLJENI ZNOJ?
Treninzima možemo uticati na ukupni volumen krvne plazme. Gubitak vode tokom treninga potiče velikim delom iz ukupnog volumena krvi, tačnije iz plazme. Značajna količina se gubi preko kože koja se znojenjem hladi kako bi umanjila toplinu uzrokovanu fizičkom aktivnošću. Zanimljivo je spomenuti da se prilikom mišićnog rada veliki deo tekućine prenosi u intersticijalni prostor mišićnog tkiva, što doprinosi „pump“ osećaju koji je obožavan od strane onih koji treniraju sa ciljem isticanja muskulature. Koliko ćemo se znojiti i na kojim delovima tela zavisi od individualne genetske predispozicije i špoljašnjih faktora kao što su pritisak i temperatura vazduha.
ŠTA ZNOJENJE ONDA GOVORI O UČINKU TRENINGA?
Uzmimo primer vrhunski sastavljenog treninga sa tegovima na čijem kraju se izvodi zahtevan finisher u vidu intervala sprinta.
Zamislite utreniranu osobu koja navedeni trening izvodi sa ciljem redukcije masnog tkiva. Jedan dan u nedelji trenira napolju, na suncu i vrućini, a drugi put u jako rashlađenoj prostoriji. U prvom slučaju osoba će se preznojavati i bez da vežba, dok u drugom slučaju može proći i bez kapi znoja. Nema logike u tome da kažemo da je u prvom slučaju trening učinkovit, dok u drugom slučaju nije.
Puno ljudi povezuje trening sa znojenjem, pa se pogrešno zaključuje kako je trening bolji što se više znojimo i obrnuto ili da što se više znoje, više i mršave.
Nemojte se edukovati na internetu čitajući “motivation quotes” tipa: “sweating is fat crying” i sl. Što više telesne mase izgubite znojenjem, to znači samo da ste izgubili više vode i elektrolita oko čijeg nadoknađivanja bi se trebali potruditi posle treninga.
Neka vam merilo učinkovitosti treninga bude obim pojedinih delova tela, procenat masti meren kaliperom, ogledalo, snaga koju ste izgradili kroz vreme, a ne trenutna varijacija kilaže.


http://www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment