Thursday, October 20, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: NAMIRNICE SA NEGATIVNIM KALORIJAMA - ŠTO IH VIŠE JEDETE, VIŠE MRŠAVITE?

Da li ste znali da postoje namirnice koje vam mogu pomoći da smršate i to po principu: Što ih više jedete, više mršavite? Iako zvuči neverovatno namirnice sa negativnim kalorijama postoje. Pojednostavljeno rečeno to su namirnice koje zahtevaju potrošnju više kalorija za njihovo varenje nego što sadrže u sebi.
Znači ako određena namirnica sadrži 100 kalorija, a za njeno varenje vaš organizam potroši 110, ta namirnica ima 10 negativnih kalorija i pomaže u sagorevanju onih pozitivnih kalorija.
Iako ovo zvuči odlično tema je jako diskutabilna. Brojna istraživanja su pokazala da se konzumacijom određenih namirnica za koje se smatra da imaju negativne kalorije pomaže mršavljenje, ali ipak rezultati nisu kod svih isti. Tako da bi sve ovo trebalo uzeti sa rezervom.
Ono što je odlično jeste to da ništa ne gubite ako probate. Ubacite namirnice za koje se smatra da imaju negativne kalorije u svoju ishranu pa ako budu od koristi nastavite sa njima, ako pak ne budu jednostavno ih izbacite sa tanjira.



Koje su te famozne namirnice?

U grupu namirnica sa negativnim kalorijskim bilansom spadaju namirnice koje imaju nizak glikemijski index, a visok sadržaj vlakana. Tu spadaju voće i povrće kao i lekovito bilje.
Hrana koja sadrži negativne kalorije može uticati na ubrzanje metabolizma i proizvodnju enzima. Na taj način telo mnogo brže vari hranu, sagoreva kalorije i razlaže salo.
Još jedna poznata sposobnost ovih proizvoda jeste da vrlo brzo daju osećaj sitosti.
Iz svega navedenog dolazimo do zaključka da namirnice sa negativnim kalorijskim bilansom mogu pomoći u mršavljenju direktno, tako što troše više kalorija nego što "unose" u vaše telo ali i indirektno tako što ubrzavaju metabolizam, daju osećaj sitosti i tope salo. Tako da, svakako treba konzumirati ovo voće i povrće jer čak i ako se ne potvrdi tvrdnja da sagorevaju više kalorija nego što sadrže pomoći će vam da smršate.

Koje su još dobre strane voća, povrća i lekovitog bilja?

Ove namirnice pomažu potrošnju skladištenih masti i ugljenih hidrata i tako negativno utiču na formiranje sala. Poboljšavaju i ubrzavaju varenje i pomažu čišćenje jetre i debelog creva. Ublažavu depresiju i stres i omogućavaju bolji i dublji san. I ono što je najbitnije ne sadrže masti i gluten.

Voćeje najbolje konzumirati u jutarnjim i časovima pre treninga zbog visokog sadržaja šećera. Šećeri će vam dati dodatnu snagu, ali će se teže razložiti.

Povrće možete konzumirati kad god želite, ono često sadrži i dosta proteina pa se konzumacija preporučuje nakon treninga i u večernjim satima ali i kad god osetite potrebu za njim.

Lekovito bilje takođe možete jesti kad god vam odgovara ali u umerenim količinama.


http://www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment