Wednesday, October 26, 2016

NAMIRNICE KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM

Dok postoji element istine u načelu da je održavanje kilaže zapravo funkcija konzumiranih kalorija u odnosu na kalorije potrošene kao energija, ovo zapravo nije cela priča. Primer, znate koja je razlika ako popijete čašu Coca-Cole u poredjenju s istom količinom kalorija iz zobenih pahuljica. Naime, zobene pahuljice pružaju osećaj sitosti koji nam daje energiju na duže staze dok Coca-Cola samo podiže nivo insulina i za veoma kratko vreme postajete više gladni nego šta ste bili pre nego šta ste je popili. Uz to veća je verovatnost da će se te prazne kalorije nataložiti negdje u predelu kukova ili butina. 


Dakle, šta vam je činiti? Odgovor je jednostavan: počnite da se hranite pametno tako šta ćete jesti hranu koja se smatra termogenetskom. Primer, za neku hranu se veruje da ubrzava metabolizam, odnosno, ona prirodno povećava potrošnju energije, pomažući vam da sagorevate masti u telu, a ne da istu taloži. A kada se ovo dogodi, vaše telo se okreće postojećim naslagama masti kako bi zadovoljio svoje potrebe za energijom, pomažući vam da se oslobodite onih naslaga masti koja vam prekrivaju teškom mukom stečene mišiće. Pored toga, neka termogenetska hrana ima svojstva koja nadilaze same efekte sagorevanja masti.
Neke vrste doprinose većem osećaju sitosti, neke sprečavaju da sve kalorije koje ste konzumirali uđu u vaše telo, dok neke stimulisu telo da oslobađa više masti, a da pritom ne ubrzava metabolizam. Drugim rečima, telesni metabolizam masti je komplikovan proces, ali ako shvatite kako hrana deluje da bi podstakla sagorevanje masti, onda možete birati one izbore hrane koje će vašem telu pomoći da se oslobodi neželjene masnoće.


Ljute papričice
Ljuta papričica je prava termogenetska hrana. Kada je konzumirate u dovoljnoj količini, vaša telesna temperatura se povećava i zapravo možete osetiti kako se znojite. Ukoliko uložite svestan trud da se hranite zdravo, dodavanjem papričica zapravo pospešujete sposobnost vašeg tela da spreči nagomilavanje masti. Kako ove papričice sadrže veoma mali broj kalorija, konzumacijom ne dodajete puno više energije u Vaš obrok kada ih konzumirate u velikim količinama.
Kapsaicin, stvar koja je odgovorna za ljut ukus nekih vrsta papričica, je aktivan sastojak za ubrzavanje rada metabolizma i za povećanje potrošnju masti. Ovaj sastojak deluje tako što podiže nivo norepinefrina, hemijske supstance u mozgu koja ubrzava srčanu frekvencu, oslobađanje glukoze i protoka krvi u mišićima. On takođe može ublaži osećaj gladi, a samim tim i unos hrane.
Šta učiniti: dodajte ljute papričice jajima, krem siru, salatama, mesu ili tradicionalnoj meksičkoj hrani (ako želite pojačati njihovu inače ljutu prirodu). Da biste iskoristili najbolji termogenetski efekt ljutih papričica, napravite pametan izbor hrane, stavljajući naglasak upravo na niskokaloričnu hranu kao šta je nemasno meso ili povrće bogato vlaknima. Ali, znajte da ovaj termogenetski efekt nije toliko snažan da poništi sve preterano unesene kalorije ili masti koje se nalaze u hrani poput pizze ili slatkiša.


Jaja
Pokazalo se da jaja pospješuju proces mršavljenja, da ona pojačavaju osećaj sitosti i da doprinose manjem unosu kalorija kasnije tokom dana. U jednom istraživanju je otkriveno da dva jaja za doručak pomažu u smanjivanju apetita i unosa kalorija u razdoblju od 24 sata u usporedjenju sa doručkom napravljen od peciva s istim brojem kalorija. Oni koji su jeli jaja izgubili su znatno više kilograma, kao i masti u predelu stomaka, od onih koji su jeli pecivo.
Pored toga, protein u jajima sadrži jedan od najboljih profila aminokiselina koji se nalazi u hrani, zbog čega je ova hrana odlična za izgradnju misica. Masti koje se nalaze u žumancu pomažu da se uspori probava, time smanjujući osećaj gladi i istovremeno pružajući veliki broj korisnih svojstava.
Šta učiniti: jedite dva ili više jaja do pet dana u nedelji kao deo jednog zdravog doručka. Takođe, obratite paznju da za doručak smanjite unos ugljenih hidrata koji se brzo vare kao što su peciva, jer oni mogu dovesti do insulinske reakcije koja stimulise apetit i podstiče telo da pohranjuje masti.


Cimet
Cimet pomaže u kontroli telesne masti tako što pozitivno deluje na telesni odgovor na insulin te što pomaže da se sagore masti u telu, što predstavlja dva sasvim poželjna efekta kad pokušavate smršati.
Kao prvo, cimet povećava dotok insulina u ćelije mišićnog tkiva, šta dovodi do veće izgradnje mišića kod fizički aktivnih ljudi, ali ne i do taloženja masti.
Kao drugo, istraživanja su pokazala da jedna od supstanci koja se nalazi u cimetu podstiče smanjenje masti u telu time što podstiče sagorijevanje glukoze unutar ćelija masti. Upravo iz tog razloga ekstrakt cimeta se koristi kod mnogih sagorevači masti.
Šta učiniti: cimet možete jesti u proizvoljnoj količini zajedno sa zobenim pahuljicama ili s proteinskim shakeom. Najbolje bi bilo da sve to usitnite i izmešate u blenderu kako bi bili sigurni da je sve ravnomerno izmešano. Cimet ce poboljšati ukus hrane, a u isto vreme imati dupli učinak kada je reć o sagorevanju masti.


Zeleni čaj
Primarni sagorevač masti u zelenom čaju, pored kofeina, je Katehini epigalokatehin galat (EGCG) koji blokira enzim koji razgrađuje norepinefrin.Kao što smo već spomenuli, ovaj neurotransmitter je od krucijalnog značaja za regulisanje rada metabolizma. Time što zaustavlja razgradnju norepinefrina, zeleni čaj efikasno ubrzava metabolizam. Kofein i EGCG imaju blago individualno delovanje, tako da ima logike u tome da se iskoriste njihovi zajednički efekti u jednom zdravom i ukusnom napitku.
Šta učiniti: zeleni čaj možete piti koliko želite, ali suplementi na bazi ekstrakta zelenog čaja su mnogo efikasnijiza sagorevanje masti. Za one najbolje rezultate, trebali bi uzimati tri doze od po 500 mg svakog dana.


Zobene pahuljice
Ovakav klasičan doručak može pomoći u redukciji nivoa masti jer sadrži ugljene hidrate koji se sporo vare te veliku količinu vlakana kojima bi se održavala stabilna kolicina insulina tokom celog dana.
U jednom istraživanju je otkriveno da sportisti koji unose sporo probavljajuće ugljene hidrate za doručak i ručak imaju manju kolicinu insulina u usporedbi s onima koji jedu ugljene hidrate koji se brzo probavljaju (kao što su to voćni sokovi i slično). Viša kolicina insulina pomaže taloženje masti, posebno ukoliko ne trenirate redovno.
Šta činiti: pojedite jednu malu posudu pahuljica za doručak, a da biste postigli što bolje rezultate, možete ih začiniti cimetom te ih pojesti u kombinaciji sa dva jajeta i sa šoljicom crne kafe.


Surutka
Čak i ako niste fan suplemenata, trebali bi razmisliti o tome da uključite sirutku u svoju ishranu. Jedna mrica surutke pomešana s vodom daje 25 g proteina sa samo 100 kalorija (pod pretpostavkom da surutka koju konzumirate nije obogaćena ugljenim hidratima i / ili mastima). Surutka ima veliki broj korisnih delovanja za one koji su fizički aktivni.
Istraživanja su pokazala da ispitanici koji su konzumirali surutku uopsteni suo gubili više masti i zadržavali više mišičnog tkiva od ispitanika u kontrolnoj grupi, a izgleda da je verovatna pretpostavka da je u ovaj process uključeno nekoliko mehanizama. Jedan od razloga zašto se ovo događa može biti taj što surutka znatno smanjuje osećaj gladi. U jednom istraživanju je otkriveno da su ispitanici koji su konzumirali shake na bazi sirutke 90 minuta pre nego što im je dozvoljeno da pojedu jedan veliki obrok, jeli znatno manje hrane nego kada su pili shake na bazi kazeina. Istraživači su zaključili da je do tog rezultata možda dovela činjenica da surutka podstiče oslobađanje hormona kolecistokinina koji sprečava osećaj gladi i glukagona kao što je peptid-1. Sami znate da kada se prejedete na prazan želudac, možete sebe dovesti skoro do stanja kome. Pored toga, postoji i jak potencijal da ishrana s velikim udelom proteina može stvoriti termogenetski učinak. Iako se oko ovoga vodi još uvek žestoka rasprava. Samo nemojte ići u ekstremne situacije i smanjiti ugljene hidrate i masti na veoma nisku kolicinu.
Šta učiniti: pijte sirutku pre nego što krenete u teretanu, nakon treninga ili u bilo koje vreme kad osetite glad, a nemate vremena jesti bilo šta drugo osim brze hrane. Takođe, razmislite o tome da sirutku popijete oko sat vremena pre glavnog obroka.


Kafa
Ne samo da Vas može razbuditi, kafa može razbuditi i metabolizam. Pored toga, kofein stimulira moždanu aktivnost. Drugo korisno delovanje je njena sposobnost da pozitivno utiče na vašu fizičku aktivnost u teretani. Naime, istraživanja su pokazala da jedna šoljica kafe pre treninga može vam pomoći da podignete veće opterećenje i učinite veći broj ponavljanja.,br> Kafa je jedan od najvećih izvora antioksidansa, odnosno stvari koje pomažu da se neutraliziraju štetni slobodni radikali. Kofein je stimulator središnjeg nervnog sistema, tako da postoji njegov jasan termogenetski učinak. Međutim, treba znati još i to da se telo vremenom navikava na određeni unos kafe.
Šta učiniti: uživajte u šoljici kafe, bez mleka ili šećera, uz doručak ujutro. Jedna šoljica kafe sadrži oko 100 mg kofeina. Drugu šoljicu kafe popijte oko 30 minuta pre nego što krenete u teretanu. Ne samo da će te bolje vežbati, već ćete takođe sagoreti i više kalorija. Menjajte i unos kofeina tokom vremena da biste postigli još bolje rezultate: kafu pijte nekoliko meseci, a zatim prestanite je piti sledeće tri, četiri nedelje kako biste pojačali njeno delovanje kada je ponovo budete počeli piti.


Đumbir
Đumbir, koren svojstava poznatim po redukciji upalnih procesa u telu i po prevenciji mučnine, može biti koristan u redukciji masti u telu. Istraživanja su pokazala da sušeni đumbir ubrzava metabolizam. Pored toga, đumbir povećava proizvodnju mlečne kiseline u mišićnim tkivima, što može stimulisati oslobađanje hormona rasta istovremeno sa povećane lipolize (odnosno sagorevanjem masti).
Šta učiniti: jedite đumbir zajedno sa drugom hranom. Naročito je dobar sa sušijem.


Hladna voda
Ponekad nauka dokaže da su istinite neke tvrdnje koje su ranije ličile na priče koje su stare bake pričale. Naime, istraživanja su pokazala da hladna voda može znatno ubrzati metabolizam, iako su neka druga istraživanja došla do pretpostavke da termogenetski efekti hladne vode nisu toliko značajni koliko bi mi želeli.
Pretpostavlja se da telo povećava temperature hladne vode i na taj način dovodi do blagog termogenskog odgovora, ali to nikako ne znači da će taj odgovor biti veći ukoliko budete pili više vode. Ipak, hladna voda može Vam pružiti jedan dodatni efekt, što je možda i dobro. Konzumiranje velike količine vode takođe može imati i nekih drugih prednosti: voda održava hidratizirano stanje, i na takav način zapravo poboljšava energetsku potrosnju vašeg organizma. Voda je neophodna za sagorevanje masti i ona pridonosi manjem ukupnom unosu kalorija.
Šta učiniti: popijte jednu čašu hladne vode na prazan želudac tri puta tokom dana, najprije čim se ujutro probudite, a zatim i između obroka. Takođe, vodu treba redovito piti uz obrok, što je češće moguće.



http://www.fitneszona.rs



preuzeto sahttp://animiimperio.com/namirnice-koje-ubrzavaju-metabolizam/

No comments:

Post a Comment