Wednesday, October 19, 2016



PRIRODNI SAGOREVAČI MASTI


Da bi korigovali telesnu težinu i oslobodili se sala, dijatetičari preporučuju prirodne „gutače“ masnoće koji se nalaze u mnogim namirnicama. 
Oni utiču na povećavanje procesa pod nazivom termogeneza.
Termogeneza je proces u kome se povećava telesna toplota i stvara energija, ubrzava metabolizam i sagoreva veća količina kalorija. U termogenetskom stanju organizam sagoreva masti, a krajnja posledica toga je savršena definicija mišića. Kada su u pitanju sagorevači masti najbolji rezultati se postižu uz umerenu i izbalansiranu ishranu sa dosta proteina. Da bi se sprečio gubitak mišićne mase, nephodno je unošenje proteina, koji sprečavaju razgradnju mišića kod napornih treninga, ublažavaju osećaj gladi i poboljšavaju metabolizam. Veoma je važno i da se dnevno uzima 3 do 2,5 l tečnosti (vode). Slede namirnice koje važe za jako efikasne prirodne sagorevače koje možete naći u svakom bolje opremljenom marketu, a pri tome su veoma dostupne za svačiji budzet.


LIMUN

Zahvaljujući svojoj limunskoj kiselini i visokom procentu vitamina C koji sadrži, predstavlja najefikasniji sagorevač masti. Limunska kiselina direktno topi i razgrađuje masne naslage i uporedo, uz pomoć vitamina C, čuva svežinu i zdravlje vaših ćelija.


PIRINAČ

Verovatno niste ni sanjali da pirinač apsolutno ne poseduje masnoće, neverovatan je u snižavanju nivoa insulina i održava ravnotežu šećera u krvi, pa je na listi namirnica koje za ishranu stručnjaci preporučuju osobama koje boluju od dijabetesa. Sportisti ga redovno koriste u ishrani jer ne goji i stvara osećaj sitosti.


ĐUMBIR

On je pravi mađioničar kada je reč o regulaciji cirkulacije, kao i ako imate problema sa varenjem i probavom. Koristite ga kao začin, sveže izrendan ili u prahu, a ako hoćete da mu pojačate dejstvo, upotrebite ga u kombinaciji sa belim lukom.


ZELENI ČAJ

Pravi proždrljivac masti je svakako zeleni čaj. Ukoliko se odlučite za čajnu dijetu, sa dve do tri šoljice čaja dnevno za tri meseca možete da oslabite i do sedam kila.


"LJUTE" NAMIRNICE

Ljutina bibera, karija, čilija ili ljute papričice podstiče razmenu materija u organizmu, reguliše cirkulaciju i otvara pore, a sve to zajedno ubrzava razgradnju masti u našem telu.


PRAVILNO DRŽANJE

Tokom izvođenja svih vežbi izuzetno je važno da ste stalno u ispravnom položaju, leđa zategnuta, ravna i stegnuta, prsa izbačena napred. Ukoliko je potrebno, proučite vlastito držanje, osvestite telo i pokušajte da ispravite eventualne nedostatke (npr.pogurena leđa ili opuštena ramena).


KOREN CELERA

Zbog eteričnih ulja u svom sastavu i veoma karakterističnog ukusa, koren celera ubrzava varenje, razmenu materija u organizmu i podstiče izlučivanje tečnosti.


MORSKE ALGE

Najveći izvor joda koji pomaže u razmeni materija i preradi energije nalazi se u morskim algama koje ne sadrže masti. One podstiču proizvodnju hormona u ljudskom organizmu.


MORSKI PLODOVI

Svi morski plodovi i riba, zbog visokog sadržaja belančevina, pozitivno utiču na sagorevanje masti, čiste creva i štite srce od infarkta.


CVEKLA

Predstavlja izuzetno moćan sagorevač masti. Ona ubrzava metabolizam i protok žuči, snižava nivo holesterola i taloženje masnoće na krvnim sudovima.



Ono što je važno napomenuti, jeste da unosom namirnica koje predstavljaju prirodne sagorevače masti, ne postižete otpornost u odnosu na pojavu masnih naslaga već samo smanjujete meru u kojoj su masne naslage izražene na vašem telu. Međutim sve ove namirnice doprinose boljem zdravstvenom stanju vašeg ogranizma, zato nemojte se ustručavati da ih probate!


http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment