Tuesday, October 25, 2016


VIJAČA 
VS 
CELULIT



Ok, ovde nećemo da davimo šta je celulit, kako nastaje i koliki estetski problem zadaje ženama i devojkama. Ovde ćemo se skoncentrisati samo na ono što deluje na uklanjanje celulita! 

Da, to je vijača, odnosno preskakanje vijače! Nemojte da trošite pare na svakojake kreme, pomade - bućkuriše jer je to samo bacanje para. Nego vijaču u ruke i cepajte. Popravite takođe ishranu i pijte dosta vode.
Preskakanje vijače ne da zateže guzu već toliko izmori noge da celulit vremenom nestaje. Samo morate da istrajete, treba da vežbate sa vijačom bar 3 - 4 puta nedeljno i to ne da se zezate na treningu već da je stvarno deljete.
Počnite polako svoje treninge. Prvih par treninga radite sa vijačom oko 100 preskoka a zatim polako povećavajte broj i vreme rada. Naučite pravilnu mehaniku preskakanja, naučite trikove sa vijačom (osmice, čučanj u preskoku, trčanje, okreti....) i celulit će uskoro biti prošlost.
Budite uporne i dosledne na treningu.... i rezultati će biti fantastični!

PRIMENA VIJAČE U SPORTU

Vijača se najviše koristi u sportovima u kojima je bitan rad i brzina nogu pa tako veliku primenu ima u borilačkim sportovima, pogotovo u boksu ali takođe se koristi i u timskim sportovima tokom trenažnog procesa. Istraživanja pokazuju da su aktivnosti visokog intenziteta kao što je preskakanje vijače imaju ulogu i u održavanju zdravih kostiju. Još jedan veliki plus je taj što je vijača jeftin rekvizit i može se vrlo lako napraviti ili nabaviti i svakako ga treba uvrstiti u sve programe treninga, pogotovo sa mlađim kategorijama.
Ako se vežba radi razvijanja balansa i koordinacije onda je dovoljno manje ponavljanja sa što više različitih načina preskakanja odnosno vežbi izvođenja ali ako je cilj unapređenje i razvijanje kardiovaskularne i mišićne izdržljivosti onda je bitno povećati vreme izvođenja odnosno broj skokova. Broj skokova i ritam skakanja povećava se promenom brzine okretanja vijače.

POPULARNI PROGRAM Program - Kružni trening sa vijačom 
30 sekundi - vijača
15 ponavljanja - sklekovi
30 sekundi - vijača
25 ponavljanja - čučnjevi
30 sekundi - vijača
50 ponavljanja - iskorak (naizmenično)
30 sekundi - vijača
50 ponavljanja - jumping jacks
30 sekundi - vijača
20 ponavljanja - skokovi iz čučnja
30 sekundi - vijača
60 ponavljanja - visoko podizanje nogu (naizmenično)
30 sekundi - vijača
25 ponavljanja - sumo čučanj
30 sekundi - vijača
30 sekundi - bočni upor (za svaku stranu)
30 sekundi - vijača
60 sekundi - upor

Napomena: vežbe raditi bez pauze dok ne uradite ceo krug. Ako hoćete da pojačate intenzitet radite trčanje u mestu kod vežbe vijača.

http://www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment