Friday, October 14, 2016

TRENING ZA VEĆA RAMENA


Veliki broj vežbača ima problem sa ovom "tvrdoglavom" grupom mišića. Rameni mišić se u suštini sastoji laički rečeno iz tri particije: "prednjeg", "srednjeg" i "zadnjeg" ramena. Vreme je da se zapitate da li na vašem treningu uradite dovoljno vežbi kao bi pogodili sve particije ili samo forsirate one omiljene.

Ukoliko i vi spadate u grupu koja ima problema sa dobijanjem mase ramenih mišića evo par saveta i vežbi kojih se trebate držati:

Savet #1

Ukoliko radite po petnaest ponavljanja sa malim kilažama - prestanite! Da bi mišić rastao morate ga izazvati na treningu, a bojimo se da ćete ga sa tih petnaest ponavljnja samo umoriti.
Smanjite broj ponavljanja i povećajte kilaže sa koima radite
Savet #2

Vaša ramena nisu dovoljno razvijena a ipak pokušavate da odradite sve tri particije u jednom treningu. Vreme je da "podelite" vaše rame. Sigurno trenirate bar tri puta nedeljno. Eto prilike!
Odradite vaše tri ramene particije u tri treninga, svaku ponaosob sa nekom drugom grupom mišića.
Savet #3

Iskoristite trening velike grupe mišića kako bi unapredili particiju koja zaostaje! Da to je istina, ako radite neku od velikih grupa mišića (noge ili leđa), sutradan je idealna situacija da odradite vaše rame jer je tada hormonski odgovor tela najveći.
više o ovoj sjajnoj temi možete pročitati ovde.
vežbe za "prednje" rame

Iako prednje rame verovatno nije deo koji zaostaje, jer poprilično aktivno u treningu grudi i treningu tricepsa, ali evo nekoliko vežbi koje će vam sigurno pomoći:

Vojnički potisak sa šipkom
Predručenja sa kanapom na cross mašini
Arnoldov prednji potisak
Predričenja sa šipkom ili bučicama


vežbe za "srednje" rame

Srednje rame verovatno već pogađate sa svojim odručenjima (letenjem) ali vaš mišić se verovatno već navikao na taj pokret. Vreme je da malo "začinimo" stvari

Jednoručna odručenja sa kablom
Odručenja sa ukrštenim kablovima
Jednoručna odručenja sa girijom (ruskim zvonom) - sedeći


vežbe za "zadnje" rame

Konačno smo došli do najčešće zapostavljene ramene particije. Ovo je najmanja od tri navedene, i verovatno zato joj mali broj vežbača posvećuje pažnju.

Odručenja u pretklonu sa bučicama
Visoka veslanja na trenažeru sa kanapom - sedeći
Zaručenja sa kablovima




Vreme je da vašim ramenima date pažnju koju zaslužuju a ona će vam se sigruno zahvaliti napredkom!



http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment