Friday, October 7, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: KAKO DA ČUČNJEVI POSTANU JOŠ EFIKASNIJI?


Čučnjevi su bez ikakve sumnje najefikasnija vežba za razvijanje donjeg dela tela, te je masivne noge skoro pa nemoguće dobiti zaobilaženjem prostora u teretani odvojenog za izvođenje ove teške složene vežbe.
Međutim, koliko god ova vežba bila efikasna, moguće je učiniti i još efikasnijom. Zbog toga su izmišljene i druge varijacije njenog izvođenja, koje pomažu još bolje pogađanje pojedinih mišića.


1. Prednji čučanj
Varijanta izvođenja čučnja sa tegom napred, važi za čak i efikasniju "full body" vežbu od standardnih, takođe veoma dobrih čučnjeva. Prednji čučanj aktivira dodatno srednja i donja leđa, kao i mišiće jezgre odgovorne za stabilnost. Zbog svega toga, može se reći da povećanje snage podiže za stepenicu na veći nivo.

2. Bugarski split čučanj
Odvojeni jednonožni čučanj, ne samo što je i dalje vežba koja fantastično pogađa kvadricepse, već u vatru baca i zadnje lože, a najveća prednost joj je što omogućava popravljanje mišićnog debalansa u slučaju da je jedna noga jača od druge, što je dosta čest slučaj.

3. Hack čučanj
Čučanj i mrtvo dizanje predstavljaju dve najefikasnije vežbe za razvijanje snage u kojim učestvuje celo telo. Ako bi se pokušale te dve sjajne vežbe povezati u jednu, rezultat bi bio ništa drugo do tzv. hack čučanj. Podižući teg sa tla i to iza tela, upravo je potrebno napraviti podizanje slično mrtvom dizanju, ali u kom kvadricepsi imaju veoma izazovan zadatak pred sobom.


http://www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment