Thursday, October 6, 2016

ODRŽAVANJE TELESNE KONDICIJE 
KROZ PLES

Telesna kondicija je važan preduslov funkcionalne sposobnosti starijih osoba. Ulaganje u telesnu aktivnost i kondiciju istovremeno predstavlja ulaganje u sposobnost samozbrinjavanja i održavanje nezavisnosti i samostalnosti starije osobe. Aktivnosti koje stariji ljudi mogu samostalno izvoditi ili misle da mogu, koristan su pokazatelj stanja osobe i njenih potreba za pomoći u slučaju slabljenja sposobnosti samozbrinjavanja (Despot-Lučanin, 2003.).

Rezultati pokazuju da ucesnici istraživanja ucestvovanjem u plesnim aktivnostima svesno ulažu napor u treniranje mišića i u održavanje vlastite telesne kondicije. Održavanje telesne kondicije usko je povezano sa subjektivnim osećajem poboljšanja zdravlja, lakoće i slobode u kretanju.
Najčešća metafora za kretanje kroz prostor je let, dobijanje krila, lakoća leptira i slično, čime ucesnici istraživanja snažno naglašavaju doživljaj slobode u kretanju i nesputanosti. Ushicenje u korištenju snažnih metafora prilikom opisivanja svoje telesne izdržljivosti i pokretljivosti sasvim je razumljiv. Svaki pozitivan pomak u ostvarivanju većeg manevarskog prostora i slobode u kretanju starim ljudima je izuzetno važan,te je svaki pozitivan pomak u funkcionalnoj sposobnosti ohrabrujući za ljude koji od svoje životne dobi očekuju propadanje. Poznato je da je funkcionalna sposobnost prediktor bolje subjektivne procene zdravlja ,boljeg raspoloženja i zadovoljstva životom. Telesna kondicija za stare ljude znači pokretljivost, sposobnost samozbrinjavanja, nezavisnost, samostalnost, slobodu kretanja, mobilnost. Stoga upotreba metafora koja u prirodi simboliziraju slobodu kretanja ima funkciju naglašavanja napretka i pozitivnih pomaka u odnosu na očekivano stanje (s obzirom na stereotipe dobi) i s obzirom na raniji subjektivni do- življaj svoje funkcionalne sposobnosti.


http://www.fitneszona.rs


preuzeto safile:///C:/Users/MACI-ZIVKA-CRNAC/Downloads/07_Marasovic.PDF

No comments:

Post a Comment