Saturday, October 29, 2016

TRENING, OPORAVAK I KVALITETNA SUPLEMENTACIJA

Ko puno i jako trenira, tome je potrebno i dosta odmora.

Svako ima odgovornost prema sebi, svom tijelu i svom zdravlju. Zato svako za sebe odlučuje kojim intenzitetom želi da trenira i sa kojom ambicijom. U istoj mjeri treba da osjetimo odgovornost i što se tiče oporavka. Što više “trošimo” svoje tijelo, moramo više da ga pazimo i da mu vraćamo ono što troši, kako ne bi došlo do stagnacije.



Takođe kao nuspojave ukoliko ne pazimo može se doći do “Plateau-efekta” ili čak do oboljenja muskulature i imuniteta “Rhabdo”. Rhabdo je najgori i najopasniji vid narušavanja zdravlja baveći se sportom, a koji se dešava isključivo zbog nedovoljnog odmora i nedovoljno vremena za regeneraciju tijela. Rabdomioliza, skraćeno rabdo je stanje koje izaziva slabost muskulature i skeleta. Do nje dolazi kao što smo rekli usred pretjerane treniranosti i nedovoljnog oporavka. Međutim rabdo je izuzetno rijetka pojava i kod našeg pojedinca na rekreativnom nivou šanse da do toga dođe su gotovo nemoguće. Ipak, naša je dužnost da nju pomenemo, kao moguću nuspojavu krosfita.

Na našim prostorima se mnogo priča o treningu, ali se uopšte ne postavlja pitanje da li se kvalitetno i savremeno trenira, ali odgovor na to daju svi ti brojni vježbači, njihovi rezultati i napretci.

Pokušaćemo da damo nekoliko primjera kako možete svoj oporavak da optimizujete

1. Kvalitetno spavanje,
Kvalitetno spavanje ne znači vremenski dugo. To može biti i 5,6 sati (za odraslu osobu) ali da je dubok san, kada se probudite da osjetite vašu energiju, da osjetite svježinu tijela i uma. Ako se budite umorni kao što ste bili pred spavanje, onda vam je to najbolji znak nekvalitetnog sna. 2. Aktivni odmor, “Cool down” (hlađenje), razgibavanje

Aktivni odmor znači na dan kada ne trenirate, lagano džogiranje bez visokog pulsa (jer puls je jedino mjerilo koliko trošimo tijelo), jer to upravo služi opuštanju mišica.
“Cool down” (hlađenje) nakon visokog napora uzmite sebi vrijeme da se “ohladite” i spustite puls, sjednite na veslo ili odradite vježbe koje će vam lagano (sporije) spustiti puls na normalu. Kvalitetno razgibavanje nakon treninga je apsolutno adekvatan način za oporavak tijela i to svako može za sebe onako da odradi kako mu najbolje odgovara i bez ikakvih sprava i rekvizita.

3. Suplementacija. Suplementacija je veoma bitna. Ali mi podržavamo samo kvalitetnu suplementaciju jer za rekreativca pa čak i u većini oblasti profesionalnog sporta nema potrebe za bilo kakve ekstremne ili čak zabranjene stvari. To već ide na « mentalni oporavak » ili ego pojedinca a tu nažalost ne postoji ni oporavak ni lijek samo trenutni opijat.
Zato dragi spartanci koristite četvrtak u našoj sali za aktivni odmor i dolazite na trening tehnike u jednako velikom broju kao što dolazite i inace, jer bez znanja teorije nema ni prakse.


http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment