Thursday, October 20, 2016

ISHRANA ZA TRBUŠNJAKE

Za samo četiri nedelje moći ćete da izvajate sve svoje trbušne mišiće ukoliko se pored vežbanja pridržavate i nutritivnih pravila.

Proces mršavljenja i rada na fit telu nije nimalo jednostavan proces. Samo vežbati ili samo se pridržavati dijete neće dati željene rezultate. Za savršeno telo potrebni su oboje. Ako ste započeli putovanje do savršenih trbušnjaka i sna od 6 pločica(six pack), evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da taj put traje kraće, a tiču se pravilne ishrane za jake trbušnjake.


DIJETA
Koristite 10 jednostavnih hranljivih načela kako biste svoju centralnu muskulaturu doveli do savršenstva.
Izbegavajte rafinirane i obrađene namirnice kad god je to moguće.
Pokušajte da jedete šest puta dnevno, na svaka 3 sata.
Uz svaki obrok koristite deo proteina kao bazu. Mislimo na jaja, ribu, piletinu i drugo manje masno meso.
Za užinu između obroka koristite orahe, semenke, avokado, masline…
Proverite da li ste za svaki obrok dobili neki skrobni ugljeni hidrat – ovsenu kašu, raž ili svež hleb i komad voća.
Za ručak odlične porcije su npr slatki, običan krompir ili braon pirinač.
Za večeru pokušajte sa povrćem, ali izbegavajte korenito povrće i sva koja sadrže skrobne ugljene hidrate.
Pijte mnogo vode.

Cilj je je da se unese oko 40 – 50 gr ugljenih hidrata I 20 – 30gr proteina. Ovo stabilizuje tvoj hormonski sistem, omogućava regeneraciju tkiva i održava stabilan nivo šećera u krvi,
5 zlatnih pravila
Obrok posle treninga

Verujući da je svaka hrana tokom rada na telu jednostavno ZLA, a naročito ona nakon treninga, mnogi od vas upravo ovde prave najveću grešku. Dobar obrok nakon treninga najvažniji je za izgradnju mišića. Preskačući ovaj obrok organizmu uskraćujete materijal za regeneraciju izmorenih ćelija mišića kojima je nakon treninga dodatna energija za obnavljanje najpotrebnija. Ne brinite, kalorije tada unete u vaš metabolizam neće završiti u masnim naslagama već će, zbog bržeg rada metabolizma, biti ugrađene pravo u mišiće. Ako ste skeptični, opredelite se za lakšu hranu sa smanjenim brojem kalorija, ali je važno da kalorija BUDE!


Proteini

Takođe, prilikom treninga mnogi iz ishrane izbacuju sve što goji. Greška. Treninzi su naporni za organizam i energija vam je potrebna da bi treninzi imali efekta. Zlatno pravilo dobrog treninga za jake trbušnjake jesu proteinski obroci. Naravno, to ne znači će te se toviti jakim mesima i mastima, ali su piletina, riba, belanca, crvena mesa i nemasna mesa uvek dobrodošla. Ne uskraćujte svojim trbušnjacima energiju – meso meso pravi!


Ugljeni hidrati

Kao što su dobro došli proteini, takođe jedan dan u nedelji trebate odvojiti i za hranu sa visokom koncentracijom ugljenih hidrata. Izbacivanjem ugljenih hidrata u potpunosti iz vašeg dijetalnog menija dovešće do blokade metabolizma što će imati isti uticaj na gomilanje masti, kao da dijetu niste ni držali. zato slobodno odvojite makar jedan dan nedeljno za hranu sa ugljenim hidratima, a najbolje bi bilo da ih konzumirate svakog drugog dana. Ako ste skeptični, i jedan će biti dovoljan.


Kazein

Kazein protein čini 80% mlečnih proteina. Kazeinu treba negde oko 5-7 sati da se u potpunosti razloži što omogućava vašem organizmu da apsorbuje i iskorišćava hranljive sastojke čak i dok spavate. Kazein protein je zbog svojih specifičnosti izuzetno koristan kao neiscrpan i stalan izvor hranljivih sastojaka organizmu tokom celog dana. Neki ga koriste kao dodatak obroku, neki kao obrok, a mi vam savetujemo konzumaciju pre spavanja. Dodatno, kazein sadrži visoku koncentraciju glutamina, koji je odličan za jačanje imuniteta.


Riblje ulje

Da, već vidimo grimasu na vašem licu, ali 3 do 6 grama ribljeg ulja dnevno pomoćiće vam da se izborite sa ugljenim hidratima onih dana kada odlučite da ih unesete. Riblje ulje će onemogućiti pretvaranje ugljenih hidrata u masne naslage i pametno ih iskoristiti za stavarnje mišića.

Kao što smo već nekoliko puta napomenuli, proces mršavljenja i rada na fit telu nije nimalo jednostavan proces.

http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment