Saturday, October 22, 2016

SAVETI FITNES STRUČNJAKA: VODA I VASKULARNOST: VEZA SA "IZREZANIM" IZGLEDOM

Činjenica da se više od dve trećine ljudskog tela sastoji od vode, dovoljno govori o tome koliko ova supstanca bez koje nema života utiče na sve procese u organizmu. Jedan od njih je svakako i povećanje odnosno smanjenje vaskularnosti, odnosno napumpanosti i vidljivosti vena širom tela.
Kako je vaskularnost upravo i najbolji pokazatelj telesne forme, koji bez merenja indeksa telesne masti i jednim pogledom daje jako dobar uvid u situaciju, manipuliranje unosom vode, jako je važan deo znanja bodybuilding i fitnes profesionalaca.

Ispiranje toksina 

Kako je jedan od osnovnih zadataka vode čišćenje toksina iz organizma, u tom smislu ne postoji supstanca koja bolje obavlja ovaj posao od vode. Koliko god se trudili zdravo hraniti i živeti, toksine je skoro nemoguće izbeći, jer se nalaze i u hrani i u piću, i u vazduhu, i u kozmetici, pa zbog svega toga pijući onih preporučenih 2 litra vode dnevno, pravimo najbolju moguću stvar za sopstveno zdravlje. 

Poboljšanje funkcionisanja creva

Ogromna važnost vode za ljudsko telo se ogleda i u tome što ni probava praktično ne bi mogla funkcionisati bez nje. Kada se unosi nedovoljna količina vode, za potrebe varenja telo će vodu povući iz ostalih organa, a jedan od njih je debelo crevo. Kako vlažnost ovog organa samim tim biva smanjena, javlja se novi problem, a on se ogleda u zatvoru. Samim tim, zatvara se celi krug, jer usporen je transport hranjivih materija u mišiće i ostale delove tela. S druge strane, veći unos vode u organizam pomaže mu da perfektno funkcioniše, te da istovremeno i smanjuje nivo masnih naslaga.

Preporučene količine unosa vode i zaključak

S obzirom na sve navedeno, lagano se da zaključiti da voda direktno utiče na telesnu formu i to kroz više faktora. Pijući preporučenu količinu od 2 litra vode dnevno, te pametno tempirajući unos iste u količini jedne do dve čaše pre obroka, moguće je delovati i na smanjenje apetita, te kroz dogledno vreme jednostavno doći do dobre forme.


http://www.fitneszona.rs


No comments:

Post a Comment