Friday, October 14, 2016

7 HRANLJIVIH MATERIJA KOJE SPORTISTI MORAJU DA UNOSE

Ukoliko se aktivno bavite nekim vidom treninga, onda vam je i ishrana verovatno popunjena pravim nutritijentima, ali ukoliko ste redovni član teretane, odnosno tamo ste skoro svakog dana, postoji velika šansa da su vam sve rezerve vitamina istrošene. 
Znači da ako želite da zdravi izgurate "workout" sezonu, morate da pojačate unos sledećih sedam hranljivih materija:


Vitamin B


Nedostaje vam snage za poslednjih nekoliko ponavljanja, postoji velika šansa da vam nedostaje neki od kompleksa viamina B (B6, B12, riboflamin, tiamin). Prema istraživanjima the International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism sportisti koji imaju nedostatak vitamina B na intazivnim treninzima pokazuju lošije rezultate.

Kalcijum (Ca)


Mleko je dobro za kosti - reklame ne lažu! prema istraživanjima American Academy of Physical Medicine and Rehabilitation, unos jedne čaše mleka u toku dana kod trkača umanjuje rizik od preloma kostiju za 64%.

Vitamin C


Tokom trening sezone vaše telo je izloženo gubljenju masti, kao i umoru koji uzrokuje pad imuniteta, zaštite svoje telo povećanim unosom vitamina C. Moramo priznati da je sjajno što tokom zima ima citrusnog voća u izobilju tako da ovaj zadatak nećebiti težak.

Vitamin D


Ležanje na suncu ne popravlja samo vaše raspoloženje već i čini da vaše telo zravijim i podiže nivo vitamina D, ali nažalost preko zime nema dovoljno sunca. Nedvna istraživanja Newcastle University u Engleskoj su pokazala da vežbači sa nedostatkom vitamina D pokazuju znake umora dosta brže od vežbača bez nedostatka vitamina D.

Vitamin E


Istraživanja Kanadskog Instituta zs Sport su pokazala da vežbači koji imaju smanjen nivo vitamina E a upražnjavaju kardio na otvorenom po hladnom vremenu imaju 69% veću šansu da dobiju neku od bolesti disajnih puteva.

Gvožđe


Ako želite da vaši mišići rade efikasno morate podići gvožđe - bukvalno i u prenesenom značenju. Gvožđe pomaže crvenim krvnim zrncima da prenesu kiseonik do mišića, možete predpostaviti šta će se desiti ukoliko imate manjak. Vežbači sa manjkom gvožđa dosta brže dovode mišiće do zamora, a nisu im stran eni vrtoglavice kod izvođenja teških vežbi.

Magnezijum


Teško je zamisliti sportistu sa smanjenim nivom magnezijuma. Magnezijum učestvuje u preko 300 enzima u procesu energetskog metabolizma! Magnezijum uglavnom gubimo znojenjem a česta karakteristika njegovog deficica su grčevi u mišićima.


http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment