Wednesday, October 12, 2016



TRENING NA GIMNASTIČKIM KARIKAMA!


Gimnastičke karike (ringovi) postaju svakim danom sve popularniji rekvizit u funkcionalnom treningu koji omogućuje neverojatno raznolike, zabavne i i izazovne vežbe, a u isto vreme gradi impresivnu snagu gornjeg dela tela. Reč je o prstenovima veličine 7,1 cm u promeru, napravljenim od čelika ili drva, koji vise na remenju. Zbog velike snage, posebno gornjeg dela tela, koja je potrebna za izvođenje različitih vežbi, na službenim gimnastičkim takmičenjima na ovoj spravi takmiče se samo muški vežbači. To je ujedno i jedini nedostatak ovog rekvizita.

Vežbe se najčešće izvode u visu, do ili kroz upor, ili do ili kroz stoj na rukama, a cilj je demonstrirati snagu, izdržljivost i zamahe kroz različite vežbe. No, i ako niste gimnastičar niti imate bilo kakve tendencije to postati, to još uvek ne znači da vežbe na karikama ne možete uvrstiti u svoj svakodnevni trening i da njime s vremena na vreme razbijete svoju trening rutinu. Ovakvim treningom nećete preterano “naduvati” neku određenu mišićnu grupu, ali ćete svakako razviti lepo definisano telo koje je osim toga i funkcionalno i spremno na razne izazove. Gotovo svaku vežbu koju izvodite u svom redovitom treningu, možete prilagoditi i za izvođenje na karikama. Iako možda bez problema radite zgibove na šipci, izvođenje istih na gimnastičkim karikama daće potpuno novu dimenziju vašem treningu i terati vas da radite još više i jače.

Prednosti ovog oblika treninga: Funkcionalni trening kojim ćete razviti vrhunsku snagu gornjeg dela tela, ravnotežu i fleksibilnost pospešuje razvoj izduženih mišića i tela poput vrhunskih gimnastičara izvrstan za učvršćivanje trbušnih, leđnih i ostalih mišića grupa. lako se izvodi gde god da se nalazite - sve što vam je potrebno je par karika koje možete obesiti bilo gde omogućuje izvođenje različitih vežbi pogodnih i za početnike i za napredne vežbače Prirodni, složeni pokreti, koji ne stvaraju dodatno opterećenje za zglobove izvrstan za izvođenje različitih funkcionalnih vežbi poput zgibova i dipseva iznimno zabavan oblik treninga koji svakako vredi probati. Gimnastičke karike teraju vas da kontrolišete telo celom njegovom težinom kroz kretanje u prostoru što je veoma teško. Karike ća vam dozvoliti da se oslonite samo na svoje ruke, a da napravite bilo koji pokret bit će potrebno koordinirati i aktivirati mišiće celog tela. Takođe, budući da omogućavaju izvođenje prirodnih pokreta, bez fiksnih putanja kretanja, mnogo su udobniji i sigurniji za vaše zglobove.

Za početak poželjno je krenuti s jednostavnijim vežbama, koje se kasnije, kako napredujete, mogu postepeno nadograđivati. Uz ove vežbe kroz neko vreme steći ćete potreban nivo snage za izvođenje naprednijih vežbi.
Ako želite da testirate snagu gornjeg dela tela, probajte da uradite vežbu muscle-up ili apsolutni zgib na karikama. Ali ako želite da radite ovu vežbu stalno, bolje bi bilo da naučite pravilnu tehniku...

Muscle-up na karikama je mač sa dve oštrice. Veoma je efektivna kada je u pitanju povećanje snage gornjeg dela tela, ali takođe je, prema rečima osnivača Crossfita Grega Glasmana: “neverovatno teška vežba za izvesti”. Da ne pominjemo posledicve ukoliko se radi nepravilno.

Uprkos svojoj, da kažemo anonimnosti (dakle nije toliko poznata i popularna), muscle-up na karikama je iskonsko dostignuće za svakoga ko trenira CrossFit i može da se uradi samo kroz tvrdoglavo insistiranje i odgovarajuću tehniku. Dva glavna faktora su hvat i tranzicija. Pratite vodič korak po korak kako biste pravilno uradili muscle-up na karikama. A zatim probajte da uradite trening “Jason”. Zapamtite: Čak i sa pravilnom formom, povezivanje nekoliko ponavljanja može da bude neverovatno teško...

KORAK PO KORAK

Početak
Kada uhvatite karike, okrenite vaše zglobove tako da vam dlanovi budu okrenenuti ka grudima. Ovaj pokret skraćuje vaše podlaktice i povećava snagu za povlačenje ka gore koje vas očekuje. Zabacite noge unazad kako biste započeli vežbu, zalet je od ključnog značaja.

Probijanje
Zabacite noge napre, naglo otvorite svoje kukove i zabacite glavu unazad između karika što je brže moguće. Neka vam ruke budu relativno blizu jedna drugoj i gledajte da vam glava dodđe između ruku dok se dižete gore sa vašim latissimusima.

Tranzicija
Kako budete podizali vaš torzo ka karikama, neka vam zglobovi i laktovi budu stisnuti, a ramena napeta. Opustite li malo kontrolu nad vašim telom tokom ovog dela pokreta, bar na kratko, rizikujete razne povrede, ali ramena posebno.

Zaključavanje
Ako ste došli do ovde ostalo vam je da uradite još samo jednu stvar, da se podignete na gore. A tehnika podizanja je ista kao i kod propadanja.


http://www.fitneszona.rs

No comments:

Post a Comment